Митрополит Епифаний призова за единство на всички православни християни и изрази надежда, че украинската църква ще получи статут на патриаршия.

Епифаний днес участва в божествена света литургия, по време на която се състоя интронизацията му. Церемонията беше в катедралата "Света София" в Киев.

На литургията присъства президентът на Украйна Петро Порошенко, но и евентуалния му съперник в надпреварата на предстоящите избори - бившият премиер Юлия Тимошенко.

"Ние вярваме, че с Божията помощ делото за единството на украинското православие ще бъде успешно завършена, както се увенча с успех вековната борба за автокефалия", заяви Епифаний. По думите му до този момент пред православните християни в Украйна са стояли задачите да се обединят в поместна църква и да получат томос за самостоятелност. Сега вече пред украинската църква стоят задачите да утвърди единението, да продължи своето развитие и да укрепи църквата.

Патриарх Кирил зове Запада, ООН и папата да защитят проруската църква в Украйна

Патриарх Кирил зове Запада, ООН и папата да защитят проруската църква в Украйна

Била подложена на "преследване"

Също такава важна задача е да се разшири взаимодействието с другите сестрински поместни църкви. "Ние вярваме, че ако в бъдеще тези наши усилия се увенчаят с успех, то и нашата църква ще получи статут на патриаршия", заявява митрополит Епифаний.

Също така митрополитът уверява, че украинската църква ще остане отворена за диалог с останалите християнски църкви и религиозни организации както в Украйна, така и зад граница.

Преди месец на събор Украйна избра Епифаний за ръководител на новата си национална църква, отбелязвайки историческо отцепване от Русия, което ръководителите на страната виждат като жизненоважно за сигурността и независимостта на Украйна.

В Киев събор решава бъдещето на Украинската църква

В Киев събор решава бъдещето на Украинската църква

192 са делегатите, от които 64 архиерея, 64 свещеника и 64 мирянина

Украинската православна църква беше подчинена на Москва в продължение на стотици години, а лидерите на Украйна смятат, че църковната независимост е жизненоважна за справяне с руската намеса в страната.

Отделянето на украинската църква и получаването от нейна страна на томос от Вселенския патриарх Вартоломей стана на фона на изключително лошите отношения с Русия - изострени до крайност след окупирането на Крим от страна на Москва през 2014 г.  и въведеното от Украйна военно положение през ноември, след като Русия плени три нейни военни кораба в Керченския проток на 25 ноември.