Популизмът в различните му форми, било то от крайната десница или крайната левица, е най-голямата опасност, пред която са изправени всички европейски страни. Това заяви в неделя премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис. Той направи изявлението в последния ден от конгреса на своята партия "Нова демокрация" (НД), съобщава "Катимерини".

"Популистките демагози искат да създадат изкуствени разделения, за което, както посочи председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, Гърция е платила висока цена в миналото. Никога няма да позволим нещата, които се случиха през последното десетилетие, да се повторят", каза той.

"Икономическата криза продължи по-дълго в Гърция, защото популизмът попречи на страната да се събере. Недалеч е площад "Синтагма". Спомняме си, че двете страни на лъжата се обединиха в антиевропейски, уж антисистемни демонстрации", продължи той, споменавайки протестите, които се проведоха там в разгара на кризата.

Той каза, че Гърция е напреднала от изостанала страна до лидер в икономическия растеж с увеличаване на инвестициите, намаляване на безработицата и облекчаване на публичния дълг и по-високи заплати и пенсии.

Гърците отново искат Нова демокрация и Мицотакис на власт

Гърците отново искат Нова демокрация и Мицотакис на власт

Проучване преди парламентарните избори

"Ние намаляваме разликата с Европа и искаме да я затворим навсякъде. В това усилие имаме подкрепата на ЕС", каза Мицотакис.

Той обвини опозиционните партии, че се стремят да спрат този напредък и че "замърсяват политическия диалог с токсичност".

Той каза, че "инструментализацията на болката" от железопътния сблъсък през 2023 г., който струва живота на 57 души, е пример за това. Припомняме, че срещу него бе внесен вот на недоверие по случая, но правителството му оцеля. Двама министри обаче подадоха оставки. 

"Сякаш има някои гърци, които са по-опечалени от тази трагедия. По пътя към изборите трябва да загърбим разделението.", настоя той. 

В заключение той отбеляза, че гласуването за НД на предстоящите европейски избори е гласуване за стабилността и прогреса на страната.

Обръщайки се към делегатите, фон дер Лайен описа Гърция като стълб на стабилността и сигурността за НАТО и ЕС, който помогна на Украйна да се защити.

Мицотакис: Няма да позволим изнудване от Русия

Мицотакис: Няма да позволим изнудване от Русия

В интервюто си говори за проблемите с енергията