Япония избра Mitsubishi Heavy Industries като основен изпълнител за разработването на собствен стелт изтребител от следващо поколение за експлоатация след 2030 година, заяви министърът на отбраната в петък, цитиран от АП.

Отделно Mitsubishi обяви, че преустановява своя граждански самолетен проект поради несигурност за туристическата индустрия поради пандемията от коронавирус.

Следващото поколение изтребители, известни в момента като F-X, са част от модернизацията на Япония zа застаряващите ВВС, тъй като страната изгражда военната си способност за противодействие на нарастващите заплахи от Китай и Северна Корея.

Следващото поколение стелт ще замени F-2, които Япония разработи съвместно със САЩ. Те трябва да бъдат пенсионирани около 2035 г. Министерството на отбраната предвижда 556 милиона долара в бюджета за 2021 г. за изследвания в разработването на самолета.

"Дръж се, Русия!": Япония се похвали с нова подводница

"Дръж се, Русия!": Япония се похвали с нова подводница

Подводницата била по-невидима за противника

"Ние непрекъснато ще настояваме за развитието на нашите изтребители от следващо поколение", заяви министърът на отбраната Нобуо Киши пред репортери, като направи съобщението.

Mitsubishi ще вземе решение за други участници в проекта, включително производители на авионика, двигатели и други части. Япония също обмисля съвместно разработване на някои части с чуждестранни изпълнители, включително в САЩ и Великобритания.

Японските военновъздушни сили за самоотбрана разполагат с флот от около 290 бойни самолета и също така заменят своите изтребители F-4 с десетки F-35, за да засилят своето противовъздушно възпиране поради загриженост за ракетите и ядрената програма на Северна Корея.

Покупките на оръжие от САЩ помогнаха за намаляване на търговския излишък със САЩ, като същевременно отговори на исканията на президента Доналд Тръмп да направи повече, за да плати за защита. Но покупките породиха загриженост относно отслабването на усилията за изграждане на младата отбранителна индустрия в Япония.

Япония и САЩ плашат Китай, започват мащабни военни учения

Япония и САЩ плашат Китай, започват мащабни военни учения

Десетки бойни кораби, стотици самолети и 46 000 войници

Киши коментира, че решението на Mitsubishi за търговски самолети няма отношение към плана за развитие на изтребителите.

Компанията заяви, че е решила да намали разходите и да се съсредоточи върху потенциални сектори с растеж, като по-чисти енергийни проекти и киберсигурност, за да повиши рентабилността си.

Работата по самолета, наречен SpaceJet и известен преди като MRJ, ще бъде задържана, се казва в съобщението. Тестовите полети започнаха през 2015 г., а доставките бяха планирани за японския превозвач All Nippon Airways.

Предвид удара за пътувания от пандемията, търсенето на пътнически самолети не се очаква да се възстанови до 2024 г., каза Мицубиши.

Mitsubishi Heavy, доставчик за американския производител на самолети Boeing, натрупа загуба от 548 милиона долара за първата половина на фискалната година до септември, обрат от печалба от $200 млн. година по-рано.

Япония се готви за война, сухопътни и ракетни атаки за първи път от ВСВ

Япония се готви за война, сухопътни и ракетни атаки за първи път от ВСВ

С Tomahawk с обсег 2500 км стига до голяма част от Китай и руския далечен изток