Хиляди гърци днес излязоха, за да протестират срещу нов закон, налагащ по-строги правила за улични протести. Той беше критикуван от опозицията като недемократичен, предаде БГНЕС.

Пред парламента в Атина някои протестиращи хвърляха бомбички срещу полицията, а очакванията бяха, че правителственото мнозинство ще одобри законопроекта на вечерно гласуване.

Полицията употреби сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. Около 10 000 души участваха в три отделни протестни шествия в Атина срещу новия закон, заяви полицейски източник.

Според новите разпоредби, по-малко улично пространство ще бъде предоставено на по-малки протести. При съображения за сигурност полицията ще има право да забрани определени събития, включително контрапротести.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че новите правила са необходими за регулиране на "десетки малки протести", които рутинно затварят градските центрове.

"Чести са случаите, когато тези събития се превръщат във вандализъм", каза той пред депутатите преди вота.

"Трябва да има правила, така че протестите да не възпрепятстват движението, работата на гражданите и живота на цял град. Тези права са също толкова "свещени", колкото и правото на протести и демонстрации." - посочи той.

"Нашата конституция защитава правото на протест от 1864 г.", допълни премиерът.

Основната опозиционна лява партия "Сириза" атакува законопроекта като "патерналистичен" и "фашизоиден". "Днес е мрачен ден за гръцката република", заяви лидерът на Сириза и бивш премиер Алексис Ципрас.

Правозащитниците от "Амнести интернешънъл" също изразиха "сериозна загриженост" за новия закон, твърдейки, че той противоречи на международните разпоредби за правата на човека.