Американският производител на лекарства Moderna ще произвежда милиони мРНК ваксини годишно в Австралия, след като се съгласи да създаде едно от най-големите си производствени съоръжения извън САЩ и Европа. Това предаде Ройтерс.

Австралийският министър-председател Скот Морисън заяви, че се очаква заводът в щата Виктория да прави до 100 милиона дози мРНК ваксини всяка година. Той ще започне да функционира през 2024 г.

"Като напредваме с това ново партньорство, ние изграждаме нашия суверенен капацитет за производство на ваксини тук, в Австралия", каза Морисън пред репортери в Мелбърн.

Премиерът не уточни финансовите подробности на споразумението, но австралийските медии съобщиха, че сделката може да е на стойност около 2 млрд. австралийски долара (1,43 млрд. щатски долара).

Ваксините на Pfizer и Moderna - най-добри за трета доза

Ваксините на Pfizer и Moderna - най-добри за трета доза

Дори половин доза от Pfizer помага според британско проучване

През октомври Moderna заяви, че планира да инвестира до 500 млн. долара в изграждането на фабрика в Африка, в която да се произвеждат до 500 млн. дози мРНК ваксини годишно, включително препарати срещу COVID-19.

Припомняме, че през май друга фармацевтична компания - BioNtech - обяви план за създаване на нов завод в Сингапур, който ще заработи през 2023 г. и ще произвежда по няколкостотин милиони дози мРНК ваксини.