Споразумението между Гърция и Македония показва, че всеки проблем може да се реши с диалог и лидерство. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини в македонското село Отешево след подписването на историческото споразумение между Атина и Скопие за новото име на БЮРМ - Република Северна Македония

Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха споразумението за новото име
Обновена

Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха споразумението за новото име

Споразумението слага край на 27-годишния спор между Гърция и Македония

След подписването на споразумението в гръцкото село Псарадес, делегациите на Македония и Гърция, както и всички други ключови фигури и гости, които присъстваха на церемонията, отидоха с лодки през Преспенското езеро до село Отешево, намиращо се на територията на Македония. В Отешево се провежда тържествен обяд. След това премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев ще проведат двустранна среща.

"Мнозина бяха скептични за договора, но двамата премиери и външни министри бяха упорити, за да го постигнат. Двете страни ни накараха да се гордеем, ние европейците, с договора, от който спечелиха и двете страни. Надявам се това да бъде вдъхновение за мнозина в региона да направят смели стъпки, както и за цяла Европа. Този договор показа на Европа и на света, че всеки проблем може да се реши с диалог и лидерство", каза Могерини, цитирана от БНТ.

Борисов поздрави Атина и Скопие за историческото споразумение

Борисов поздрави Атина и Скопие за историческото споразумение

Договорът ще ни помогне да живеем заедно по-добре според премиера

По думите на Могерини ЕС ще следи прилагането на договора, тъй като той е важен не само за двете страни, но и за цяла Европа и света.

Европейският комисар по разширяването на ЕС Йоханес Хан също коментира историческото споразумение.

"Необходимо беше много време и много път, за да стигнем там, където сме днес. Това е исторически ден и възможност за гражданите на Северна Македония да получат позитивни отговори на евроантлантическите интеграции. В края на деня всички ще видят, че договорът е добър компромис, в който всички печелят по нещо", заяви Хан.

Западните Балкани остават приоритет и за австрийското председателство

Западните Балкани остават приоритет и за австрийското председателство

Споразумението между Гърция и Македония е важна крачка напред