ЕС ще предприеме действия в отговор на решението на Руската федерация да раздава руски паспорти на украински граждани на окупираните територии в Донбас.

Това стана ясно от изявление на еврокомисаря по външната политика Федерика Могерини на пресконференция след заседанието на външните министри на ЕС.Темата днес е била обсъдена от министрите, а следващите стъпки се очакват в рамките на няколко седмици.

Москва се готви да раздава руски паспорти на жители от Източна Украйна

Москва се готви да раздава руски паспорти на жители от Източна Украйна

Съответният указ на президента на Русия може да се появи след президентските избори в Украйна

"Обсъдихме този въпрос не само в рамките на Източното партньорство, но и с министрите в рамките на Съвета на ЕС. Уверена съм, че ще има следващи стъпки през следващите седмици." - увери Могерини.

"Решението на Кремъл да издава руски паспорти на жителите на окупираните територии на Донбас е грубо нарушение на международното законодателство, затова ЕС трябва да въведе нови санкции срещу Руската федерация." - коментира на свой ред литовският министър на външните работи Линас Линкявичус.

Наблюдавахме т. нар. процес на паспортизация в Грузия, това не ес случва за първи път. Ние се споразумяхме - ако стане нещо нередно, ако продължат нарушенията на международното законодателство, на международните ангажименти, ако Русия продължи да нарушава договореностите, трябва да помислим за допълнителни мерки. Според моето убеждение, трябва да бъдат въведени допълнителни санкции." - посочи Линкявичус.

В кулоарите на срещата на Източното партньорство украинският министър на външните работи Павло Климкин заяви, че проблемът засяга не само Украйна и Грузия, които станаха обект на агресия от страна на Русия, но и страните от ЕС, на чиито територии живее рускоезично население.

Украйна: Ходът на Путин с паспортите  е традиционна кагебистка тактика

Украйна: Ходът на Путин с паспортите е традиционна кагебистка тактика

Опит да вдига залога и да ескалира…