Молдова се оттегля от Споразумението за Междупарламентарната асамблея на Общността на независимите държави (ОНД). Това обяви председателят на парламента Игор Гросу, цитиран от Радио "Молдова".

"След 30 години стана пределно ясно, че включването на Република Молдова в структурите на ОНД не ни помогна да разрешим конфликта в Приднестровието, не ни помогна да премахнем руската армия от територията на Република Молдова, не ни предпази от икономическо ембарго в по-сложните времена. Присъствието ни в ОНД не ни предпази от енергиен шантаж посред зимния сезон, от заплахи и официални изявления, които са враждебни към независимостта и суверенитета на Република Молдова. Присъствието в ОНД не защити страните членки от военни атаки, война и незаконна окупация на суверенни територии. След като една държава основател на ОНД - Руската федерация, варварски нападна друга държава основател - Украйна, окупира териториите ѝ и убива гражданите ѝ, то тази организация вече не може да се нарече общност", подчерта той.

Гросу припомни, че Украйна вече е напуснала организацията, което прави Молдова географски откъсната от останалите страни членки на ОНД.

Санду иска засилване на отбраната на Молдова

Санду иска засилване на отбраната на Молдова

Мнозинството е за неутралитет по отношение на НАТО

Той посочи, че това е първата стъпка, след която постепенно ще бъдат преоценени всички споразумения, подписани от Молдова в рамките на ОНД, и в подходящия момент ще бъдат взети други решения.

"Посланието ми към нашите граждани е просто - Република Молдова е независима страна, призната, уважавана от приятели и съседи, свободна да взема суверенни решения. Ние имаме решимостта и отговорността да се отдалечим от източника на злото, от източника на бедност, от източника на война и разрушения. Доказахме за 30 години, че искаме демокрация, свобода и благоденствие у дома. Правим стъпка по стъпка това, което гражданите очакват от нас, осигуряваме на нашите деца стабилно, проспериращо и пълно с възможности европейско бъдеще", изтъкна Гросу.

Той обясни, че съгласно процедурите, по време на следващото заседание на Постоянното бюро на парламента ще внесе предложение за сезиране на министър-председателя Дорин Речан с искане да подготви законодателната инициатива относно денонсирането на Споразумението за Междупарламентарната асамблея на Общността на ОНД, която впоследствие ще бъде гласувана от парламента.

Русия предупреди Молдова срещу сближаване с НАТО

Русия предупреди Молдова срещу сближаване с НАТО

Алиансът за Москва е продължение на неоколониалните традиции на Запада