Президентът на Молдова Мая Санду не вижда опасност от война в страната си, докато Русия воюва в Украйна, въпреки руските усилия за дестабилизация, съобщава "Ройтерс".

Тя поздрави Украйна за противопоставянето ѝ на Русия, откакто руските сили нахлуха на нейна територия преди повече от година, и призова молдовците да се обединят зад кандидатурата на бившата съветска република за присъединяването ѝ към Европейския съюз.

"Няма опасност от война в Молдова, докато Украйна воюва", категорична бе Санду пред парламента.

"Искам да уверя нашите граждани, че Молдова сега не е в опасност от война. Руската армия не може да стигне дотук, докато Украйна се държи и по този начин защитава Молдова. Ние сме благодарни на украинците за тяхната смелост и любов към свободата", изтъкна тя.

Молдова дразни Русия с декларация срещу войната в Украйна

Молдова дразни Русия с декларация срещу войната в Украйна

Документът беше приет от парламента с минимално мнозинство

Молдова - малка страна с население от 2,6 милиона души, вклинена между Украйна и Румъния, е изправена пред множество проблеми - енергийна криза, нарастваща бедност и социално напрежение - които се изостриха от войната на Русия в Украйна.

Санду повтори обвиненията, отхвърлени от Москва, че Русия се опитва да дестабилизира Молдова.

По нейни думи Москва, която има свои войски в Приднестровието - отцепил се регион на Молдова, ще продължи да се опитва да дестабилизира страната ѝ "отвътре". Президентът похвали правоприлагащите органи за възпирането на руските опити за всяване на хаос.

Молдова иска Приднестровието да ѝ предаде задържаните за тероризъм

Молдова иска Приднестровието да ѝ предаде задържаните за тероризъм

За да се извърши разследване въз основа на съществуващото законодателство

През последните седмици молдовските власти арестуваха няколко предполагаеми проруски активисти, които според тях се опитват да влязат в страната. Имаше и няколко протеста, организирани от проруска партия в столицата Кишинев.

"Докато съм президент, Молдова ще издържи", увери Санду, която зае поста през 2020 г.

По нейни думи през 2030 г. Молдова трябва да стане член на ЕС. Призовавам всички политически сили да поставят присъединяването към ЕС над всички интереси и да подкрепят безусловно това движение, настоя тя.