Правителството на Молдова смята да наеме международна правна кантора, която да изчисли щетите, нанесени от руската армия за 25-те години окупация на Приднестровието.
Според председателя на молдовския парламент Андриан Канду, вероятната сума се измерва с милиарди долари, предаде Дойче веле.

Същевременно той не потвърди категорично предположението, че Кишинев ще "представи сметката" на Москва и за фактическата окупация на Молдова по времето на Съветския съюз.

"Нашият народ е страдал от депортации, глад и други престъпления, извършени от комунистическите власти. Възможно е отново да бъде сформирана комисия, която да изчисли размера на репарациите." - коментира Канду пред латвийското издание "Latvijas Avize".

По думите му, има и руска намеса в медийното пространство.

"Почти всекидневно руски медии разпространяват сюжети, насочени срещу нашето правителство, САЩ и Запада." - подчерта председателят на молдовския парламент.

Той заяви също, че за да се противодейства на пропагандния натиск от страна на Москва, е необходимо да се задължат неправителствените организации, получаващи финансиране от чужбина, да направят отчетите за дейността си по-прозрачни.

Молдовският парламент прие закон за борба с руската пропаганда, забраняващ излъчването на новини и публицистика от руски медии.
Проруският президент Игор Додон обаче отказа да го подпише. Заради това на 5 януари конституционният съд на страната временно прекрати правомощията му на държавен глава.
Подобна мярка се предприема за трети път срещу Додон. Дни по-рано - на 2 януари, конституционният съд взе аналогично решение заради опитите му да блокира назначаването на нови членове на правителството.

В Молдова сблъсък между президента и правителството

В Молдова сблъсък между президента и правителството

За втори път държавният глава отхвърли всички кандидати

Припомняме, молдовските власти поставиха пред ООН въпроса за изтеглянето на руските войски от Приднестровието. Москва от своя страна не признава наличието на нейни войски в молдовския регион за окупация, определеяйки го като "мироопазваща мисия". 

Молдова иска изтеглянето на руските войски от Приднестровието

Молдова иска изтеглянето на руските войски от Приднестровието

Там е разположена оперативна група от войски на Кремъл