Австралийският премиер предупреждава, че коронавирусът е криза "веднъж на 100 години". Рафтовете в австралийските супермаркети се изпразват и големи събития се отменят на фона на нарастващата тревога заради бързото разпространение на новия коронавирус по целия свят, съобщава СиЕнЕн.

Видеоклиповете показват, че граждани се струпват в магазини и се борят за най-необходимото, а правителството е изправено пред критики от някои лекари, че не налагат по-строги мерки за социална изолация.

Изказвайки се на пресконференция в сряда, премиерът Скот Морисън разшири ограниченията за масови събирания до всички мероприятия на закрито с повече от 100 души, той обаче настоя, че училищата ще останат отворени, за да гарантират, че болниците имат подходящ персонал.

"Това е събитие веднъж на 100 години. Не сме виждали подобно нещо в Австралия от края на първата световна война, но заедно, разбира се, сме изправени пред това предизвикателство", каза той. Морисън предупреди, че проблемите могат да продължат "поне шест месеца ... може да бъде и много по-дълго".

Към сряда в Австралия има повече от 450 потвърдени случая на коронавирус, според местните здравни власти.

В САЩ предупредиха за 20% безработица

В САЩ предупредиха за 20% безработица

Безработицата в САЩ за февруари е 3,5 на сто

Нивото на предупреждение за пътуване в Австралия е повишено до ниво 4 от сряда, което призовава всички граждани да избягват всякакви международни пътувания. Всеки, който пристигне в страната от чужбина, сега ще бъде задължен на карантина за 14 дни.

Австралийците в чужбина са призовани да се приберат възможно най-скоро, тъй като може би няма да се предостави консулска помощ, ако повече държави решат да затворят границите си.

Основните спортни и частни събития бяха отменени и правителството предприе безпрецедентната стъпка за отмяна на възпоменанията на австралийския ден на Анзак на 25 април, основна годишна церемония и поход в чест на гражданите, загинали по време на военна служба по време на големи конфликти.

Профсъюзите на родители и учители поставят под въпрос продължаването на учебните часове, като президентът на федерацията на учителите в NSW Анджело Гавриелатос заяви в изявление, че много училища лесно биха могли да бъдат класифицирани като събирания на повече от 500 души.

"Липсата на яснота, последователност и понякога противоречиви съвети и мнения, изразени от медицинската общност и избраните ръководители, създава значителен стрес за учителите и директорите", каза той в изявление във вторник.

В публично писмо, изпратено до австралийския премиер, група австралийски лекари призоваха за по-строги мерки за блокиране и по-голямо съдействие в болниците за подготовка за епидемията.

"Докато ние аплодираме мерките, предприети от австралийските власти досега, знаем, че те не са достатъчни", се казва в писмото с автор на специалиста по интензивни грижи Грег Кели.

Силна подкрепа в ЕС за затваряне на външните граници и „зелени коридори“ в общността

Силна подкрепа в ЕС за затваряне на външните граници и „зелени коридори“ в общността

Лидерите проведоха телеконференция...