В събота Московският и на цяла Русия патриарх Кирил е изпратил послание до религиозните и политическите лидери по света, в които ги призовава да не позволяват на украинските власти да изгонят монасите на от Печерската лавра в Киев.

Призивът е изпратен до главите на поместните православни църкви, папа Франциск, главата на Англиканската общност, архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби, генералните секретари на ООН и ОССЕ Антониу Гутериш и Хелга Мария Шмид, генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич и други религиозни и политически лидери.

В откъси от посланието, които са публикувани на уебсайта на Руската православна църква, патриархът посочва, че това решение е било предшествано от поредица от натиск върху монашеската общност на Киевската печерска лавра, включително "унизителни обиски", анулиране на споразумението с манастира за използване на двете му най-големи църкви и клеветническа кампания с участието на държавните медии.

Патриарх Кирил изрично споменава, че ултиматумът на държавните власти към Киевско-Печерската лавра, публикуван от украинските медии, "привлича вниманието с липсата на достатъчна правна обосновка".

"Жалко е, че докато украинското държавно ръководство декларира своята привързаност към демократичните норми, европейския път на развитие и зачитането на човешките права и свободи, днес тези права и свободи се потъпкват по най-нагъл начин", подчертава патриархът.

Той призовава религиозните лидери и представителите на международните организации да "положат всички усилия, за да предотвратят принудителното затваряне на манастира, което ще наруши правата на милиони украински вярващи на свобода на вероизповеданието, гарантирани от Конституцията на Украйна, както и от такива документи като Устава на ООН, Всеобщата декларация за правата на човека, Декларацията за премахване на всички форми на нетърпимост и дискриминация, основани на религия или убеждения, и много други актове с международно значение".

Украинска държавна институция - Национален исторически резерват "Печорска лавра" в Киев - взе решение окончателно да изгони от Лаврата Украинската православна църква, която е под шапката на Московската патриаршия. Беше даден срок до 29 март.

УПЦ, въпреки всичките си усилия да се отдели от Руската църква имиджово, все още свързва много украинци с Москва.

Преди това на Украинската православна църква, която премахна споменаването на Московската патриаршия от официалното си име още в началото на войната, но запази каноничните си връзки с нея, беше забранено да използва храмовете на Горната Лавра. С последното решение църквата е изгонена от цялата територия на древния киевски манастир.

От формална гледна точка всичко е повече или по-малко ясно. Манастирът на Украинската православна църква, която доскоро се наричаше "Московска патриаршия", ползва древните помещения на Лаврата въз основа на договор за наем, сключен при президента Виктор Янукович през 2013 г. При настоящия президент Владимир Зеленски се оказа, че манастирът нарушава условията на това споразумение. Бяха направени и няколко акции от службите за сигурност, при които бяха открити проруска пропагандна литература, но и паспорти от съветско време. Това даде и формално право държавата да прекрати договора.

Представител на Украинската православна църква заяви пред Би Би Си, че смята решението на държавния резерв на Киевската печерска лавра окончателно, но и противоречащо на закона.

Московската патриаршия нарече решението за изселване на манастира на църквата, която е на нейно канонично подчинение, "апогей на беззаконието" срещу украинските енориаши на църквата.