Предложението на "Газпром" към украинската компания "Нафтогаз" за продължаване на договора за транзит на руски газ през Украйна е неприемливо, заяви пред телевизионния канал ICTV украинският министър на енергетиката Алексей Оржел.

"Предложението, което получихме, е неприемливо за Украйна с оглед на изискването (на руската страна - б.р.), да се откажем от воденето на арбитражни дела и да подпишем договор само за една година", подчерта той.

"Газпром" предлага, срещу отстъпка от цената на газа, и двете страни да се откажат от взаимни претенции в международния арбитраж и да прекратят всички дела, включително Киев да се откаже от компенсацията от 2.56 милиарда долара, които руската компания трябва да плати на "Нафтогаз" по силата на решение на Стокхолмския арбитраж.

Изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко заяви, че предложената от "Газпром" отстъпка е икономически нецелесъобразна, тъй като ще са нужни 28 години, за да се компенсира отказът от обезщетение.

"От икономическа гледна точка няма никакъв смисъл да се чака 28 години, за да получим това, което всъщност ще получим през идната година", аргументира се той.

По думите на Витренко, "Нафтогаз", смята да води преговорите за продължаване на газовия договор в тристранен формат, с участието на Европейската комисия - това би позволило да се обсъдят "по-прозрачно" предложенията на руската кампания.

Путин предупреди за риск от спиране на транзита на газ през Украйна към Европа

Путин предупреди за риск от спиране на транзита на газ през Украйна към Европа

Русия е готова да намали цената за директните доставки на газ за Украйна с до 25%