Повредата в Преображенската катедрала в Одеса е на съвестта на Киев. Това заяви в неделя официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Първо, след това, което режимът в Киев направи с десетки православни църкви, с Киево-Печорската лавра, реликви, паметници и мемориали, той няма право да апелира към законността, написа тя в канала Telegram, вече потвърдено и от Министерството на отбраната. Второ, секретариатът на ЮНЕСКО заема предубедена позиция по отношение на ситуацията в Украйна", отбеляза Захарова.

Освен това дипломатът отбеляза, че "представителите на бюрокрацията на тази организация (ЮНЕСКО) отказват да забележат беззаконието, което се случва в Украйна от много години". "Освен това, когато бандата нареди паметникът на Екатерина II Велика да бъде свален от пиедестала и отнесен някъде, ЮНЕСКО отново замълча и веднага след това реши да започне "културна защита" на историческия център на Одеса, който не може да се нарече исторически след демонтирането на скулптурата на основателя на града", добави Захарова.

Руски обстрел по Одеса. Най-малко 1 е убит, а други 18 - ранени
Обновена

Руски обстрел по Одеса. Най-малко 1 е убит, а други 18 - ранени

Ударена е катедрала от XVIII в.

Припомняме, че един цивилен загина, а други 18 души бяха ранени в резултат на обстрел от руските войски в Одеса, съобщи рано тази сутрин началникът на областната военна администрация Олег Кипер.

Киев, без да уточни подробности, писа, че има нанесени щети на гражданската инфраструктура, жилищни сгради и религиозна институция в града.

Очевидно религиозната институция, за която е писал, е катедралата "Преображение Господне". Видеозапис на пожара в сградата на катедралата е публикуван от местните канали на Telegram.

Катедралата, която принадлежи на Украинската православна църква (Московска патриаршия), се намира в историческия център на Одеса и е под закрилата на ЮНЕСКО.

Тя е изградена през XVIII в., но е разрушена по време на съветското комунистическо управление. Катедралата е възстановена след разпадането на Съветския съюз и е осветена лично от главата на Руската православна църква, патриарх Кирил.

Руското министерство на обраната, отхвърли обвиненията и заяиви че "Църквата е ударена от некадърно изстреляна украинска ракета за ПВО".

В Киевско-Печорската лавра се проведе служба на новата украинска църква

В Киевско-Печорската лавра се проведе служба на новата украинска църква

Там трябвало "да се носи молитва на украински за Украйна"

В Одеса след руски обстрел са станали серия от експлозии, съобщават украинските власти и медии. Ръководителят на областната военна администрация Олег Кипер призова жителите да останат в укритията, да не снимат работата на системите за противовъздушна отбрана и да не разпространяват снимки и видеоклипове в социалните мрежи.

От вторник Одеса е подложена на непрекъснат руски обстрел.

УПЦ, най-голямата православна църква в Украйна, доскоро беше самоуправляваща се църква в рамките на Руската православна църква (РПЦ). Киево-Печорската лавра е смятана за духовният център на УПЦ. В нея се помещават голям манастир, духовна академия, както и синодалните ръководни органи на църквата.

След началото на пълномащабна война на Русия срещу Украйна през февруари миналата година, УПЦ обяви отделяне от Москва, но за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна църква. Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на вселенския патриарх Вартоломей бе създадена автокефална Православна църква на Украйна, (ПЦУ) която се отцепи от Украинската православна църква, тогава част от Руската православна църква. Това предизвика дълбок разрив и прекратяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

През януари украинското правителство внесе в парламента проектозакон, в който се говори за "невъзможността за дейността в Украйна на религиозни организации, чийто управленски център се намира извън Украйна в държава, извършваща въоръжена агресия срещу Украйна".

В началото на март официалният собственик на комплекса, държавната институция Национален резерват "Киево-Печорска лавра", обяви прекратяването на договора за наем и предложи на УПЦ да напусне лаврата преди края на месеца. УПЦ отказва да напусне лаврата и смята решението за прекратяване на договора за наем за незаконно.

На 1 април Шевченковският районен съд на Киев изпрати настоятеля на лаврата митрополит Павел под домашен арест за два месеца. По-рано Службата за сигурност на Украйна претърси къщата на митрополита и му връчи съобщение за подозрение за подбуждане на междурелигиозна омраза и оправдаване на руската агресия срещу Украйна.

Самият той отхвърля тези подозрения. Павел е начело на манастира близо 30 години, от 1994 г.