Предстоятелят на автокефалната Православна църква на Украйна (ПЦУ) митрополит Епифаний отслужи служба в трапезната църква "Свети Антоний и Теодосий Печорски" на територията на Киево-Печорската лавра, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според украинското издание "Апостроф", на богослужението, което се проведе на украински език, присъстваха украински войници, офицери и генерали, сред които и командващият Обединените сили на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Сергей Наев.

Съобщава се също, че службата е била придружена от засилени мерки за сигурност, причинени от продължаващия конфликт между украинските власти и Украинската православна църква (доскоро част от Московската патриаршия).

Митрополит Епифаний обяви, че ще проведе Великденска служба и в Киево-Печорската лавра, въпреки факта, че УПЦ, която я стопанисваше до края на миналия месец, отказва да напусне територията на манастирския комплекс.

Както каза митрополитът в интервю за "Суспилне", службата ще се проведе в катедралата Успение Богородично на лаврата след края на полицейския час. Православният Великден през 2023 г. се празнува на 16 април.

"Ние не сме за изгонването на монасите от Киево-Печорската лавра. Ние сме за това тук да не доминира духът на "руския свят". За да бъде лаврата на украински, за да се носи винаги молитва на украински за нашата Украйна," каза митрополит Епифаний.

Междувременно енориашите на Украинската православна църква продължават да се намират на територията на лаврата. Там продължава богослужението на духовенството на УПЦ, неделното богослужение бе оглавено от нейния предстоятел Киевския митрополит Онуфрий.

По време на богослужението енориашите подписаха обръщение към президента на Украйна Володимир Зеленски и депутатите от Върховната Рада с молба, както те се изразиха, "да се спре преследването на каноничната Украинска православна църква".

УПЦ съди Киев в ООН заради Киево-Печорската лавра

УПЦ съди Киев в ООН заради Киево-Печорската лавра

До сблъсъци и обвинения във връзки с Русия се стигна през последните дни

УПЦ, най-голямата православна църква в Украйна, доскоро беше самоуправляваща се църква в рамките на Руската православна църква (РПЦ). Киево-Печорската лавра е смятана за духовният център на УПЦ. В нея се помещават голям манастир, духовна академия, както и синодалните ръководни органи на църквата.

След началото на пълномащабна война на Русия срещу Украйна през февруари миналата година, УПЦ обяви отделяне от Москва, но за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна църква. Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на вселенския патриарх Вартоломей бе създадена автокефална Православна църква на Украйна, (ПЦУ) която се отцепи от Украинската православна църква, тогава част от Руската православна църква. Това предизвика дълбок разрив и прекратяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

През януари украинското правителство внесе в парламента проектозакон, в който се говори за "невъзможността за дейността в Украйна на религиозни организации, чийто управленски център се намира извън Украйна в държава, извършваща въоръжена агресия срещу Украйна".

В началото на март официалният собственик на комплекса, държавната институция Национален резерват "Киево-Печорска лавра", обяви прекратяването на договора за наем и предложи на УПЦ да напусне лаврата преди края на месеца. УПЦ отказва да напусне лаврата и смята решението за прекратяване на договора за наем за незаконно.

На 1 април Шевченковският районен съд на Киев изпрати настоятеля на лаврата митрополит Павел под домашен арест за два месеца. По-рано Службата за сигурност на Украйна претърси къщата на митрополита и му връчи съобщение за подозрение за подбуждане на междурелигиозна омраза и оправдаване на руската агресия срещу Украйна.

Самият той отхвърля тези подозрения. Павел е начело на манастира близо 30 години, от 1994 г.

Руското разузнаване вади картата на религиозната война

Руското разузнаване вади картата на религиозната война

Наришкин иска да убеди целия свят, че Русия е ядрото и основата на православието