Ръководителят на руската служба за сигурност ФСБ обвини Украйна и Запада, че вербуват млади руснаци за организиране на въоръжени нападения в родината си, съобщава "Франс прес".

Обвинението на шефа на службата за сигурност Александър Бортников идва седмица, след като руският президент Владимир Путин обвини Запада, че е помогнал на Киев да организира "терористични атаки" в Русия, докато Москва продължава военната си офанзива срещу Украйна.

Москва предприе строги мерки срещу критиките спрямо военната ѝ кампания в Украйна - броят на делата за държавна измяна и дългогодишните присъди затвор за несъгласие в социалните медии расте.

"В условията на провеждане на специалната военна операция от страна на Русия украинските специални части и техните западни наставници започнаха агресивна идеологическа индоктринация и вербуване на нашите граждани", заяви Бортников на среща на Националния комитет за борба с тероризма в Москва.

Путин изпрати ФСБ срещу „цялата измет“, която всява разкол

Путин изпрати ФСБ срещу „цялата измет“, която всява разкол

Той праща ФСБ и в анексираните райони

Той отбеляза, че това се отнася най-вече за по-младото поколение, което да бъде въвлечено в саботажи, терористични и екстремистки дейности.

По думи на шефа на ФСБ от началото на руската офанзива в Украйна през февруари миналата година в Русия са били предотвратени 118 терористични престъпления.

Той не даде подробности за естеството на предполагаемите престъпления, нито къде са се случили или срещу кого са били насочени, но твърди, че "извършителите са били млади хора и тийнейджъри, включително непълнолетни".

ФСБ обвързва пожарите в Русия с украински диверсии

ФСБ обвързва пожарите в Русия с украински диверсии

Задържани са 400 "украински радикали и лица, извършили военни престъпления"

В началото на март Русия задържа млада жена, след като взрив уби водещия военен блогър Владлен Татарск в Санкт Петербург, и обвини Украйна и опозицията за покушението. Малко се знае за нападението.

В страната бяха извършени и редица палежи на центрове за набиране на военнослужещи, откакто Путин стартира кампания за мобилизация през септември миналата година.

Миналата седмица руският лидер заяви, че "има основания да се твърди", че западните разузнавателни служби са участвали в "инсцениране на саботаж и терористични атаки".

Русия обмисля доживотен затвор за тероризъм и държавна измяна

Русия обмисля доживотен затвор за тероризъм и държавна измяна

Саботьорите може да останат зад решетките за 20 години