Русия обяви, че след клането в Париж е ясно, че всички световни сили трябва да се обединят без никакви условия за съдбата на сирийския президент Башар Асад, съобщават световни агенции.

„За мен изглежда, че няма никакво съмнение, че е просто неприемливо да се поставят каквито и да е било предварителни условия за съвместни сили в борбата срещу терора", каза руският външен министър Сергей Лавров след среща с ливанския си колега Гебран Басил в Москва.

След атаките в Париж френският президент Франсоа Оланд призова за създаване на световна коалиция срещу „Ислямска държава". Това ще бъде обсъдено по време на посещението му във Вашингтон на 24 ноември и в Москва на 26 ноември при срещи с президентите на САЩ и Русия.

Лавров изрази надежда, че други западни страни ще бъдат по-открити в сътрудничество си с Москва в Сирия.

Според него за „мобилизиране на истинска глобална коалиция", Съветът за сигурност на ООН трябва да създаде „правна база", която да позволи световните сили да се бият съвместно срещу „Ислямска държава".

Той опроверга информация, че е постигнато споразумение за съдбата на Асад на последния кръг преговори във Виена миналата седмица.