Властите в Москва са отпуснали повече от 10 млн. долара за закупуване и монтиране в метрото на града на камери с висока разделителна способност, които могат да разпознават лица и да проследяват бързи движения, информира "Франс прес", цитирайки руските медии.

През последните години руската столица Москва разви огромна мрежа от около 100 000 камери за разпознаване на лица, предизвиквайки опасения у правозащитниците заради държавното наблюдение.

Тези опасения бяха засилени след протестите през януари и началото на февруари във връзка с хвърлянето в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални, след като демонстранти и активисти заявиха, че полицията е проследила хората, присъстващи на митингите, използвайки технологията за разпознаване на лица.

Повдигат обвинения на задържани след протеста в Москва

Повдигат обвинения на задържани след протеста в Москва

Според властите, поддръжници на Навални са пребили полицаи

"Комерсант" уточнява, че градските власти на Москва са отпуснали още 932 млн. рубли (над 12,6 млн. долара) за разширяване на тази система.

Според търг на правителствения сайт за обществени поръчки властите ще закупят камери за видеонаблюдение, които да бъдат монтирани на 85 метростанции, които ще могат да фокусират автоматично, да снимат с висока разделителна способност и да разпознават лица.

Те също така ще могат да проследяват бързи движения и да забелязват "безделници".

Говорител на московското метро увери пред "Интерфакс", че новите камери нямало да се използват за проследяване на конкретни лица.

Метросистемата на града вече е имала 5000 работещи камери за разпознаване на лица през 2020 г.

Над 40 000 излязоха на протест в Москва в подкрепа на Навални

Над 40 000 излязоха на протест в Москва в подкрепа на Навални

Над 2000 демонстранти са арестувани в Русия...

Миналата година московски съд отхвърли иск на видна опозиционна активистка, която твърдеше, че системата за разпознаване на лица в града е била използвана незаконно, за да идентифицира нея и нейните поддръжници без съгласие.

По-рано този месец неназован служител на реда заяви пред държавната новинарска агенция ТАСС, че камерите за разпознаване на лица са били използвани за идентифициране и задържане на обикновени протестиращи преди демонстрациите, избухнали в подкрепа на Навални тази година.

След протестите, при които бяха задържани около 11 500 души и преди парламентарните избори тази есен, Русия предприема мерки за задушаване на инакомислещите.

Вчера руският президент Владимир Путин подписа няколко законопроекта, с които се увеличават глобите за протестиращите и социалните мрежи.

Русия увеличи драстично глобите за протестиращите и социалните мрежи

Русия увеличи драстично глобите за протестиращите и социалните мрежи

Протестите са незаконни в Русия, освен ако не са одобрени от властите