Руският президент Владимир Путин подписа набор от законопроекти за увеличаване на глобите за протестиращите и големите западни социални мрежи, докато Кремъл се опитва да задуши инакомислието, съобщава "Франс прес".

Новото законодателство, публикувано днес, беше прието, след като десетки хиляди излязоха по улиците през януари и февруари след призив на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални да протестират срещу управлението на Путин и преди парламентарните избори тази есен.

Путин обяви чуждите интернет компании за сериозен проблем за Русия

Путин обяви чуждите интернет компании за сериозен проблем за Русия

Русия нямало да позволи външна намеса в парламентарните избори

Протестиращите, признати многократно за виновни за неподчинение към служителите на правоприлагащите органи, ще им се налагат глоби до 20 000 рубли (271 долара) - увеличение от досегашните до 5000 рубли - или 30-дневен арест.

Демонстрантите, виновни за оказване на съпротива на служители на реда за първи път, ще трябва да плащат между 2000 и 4000 рубли - увеличение от досегашните 500-1000 рубли - или ще бъдат вкарвани за 15 дни в ареста, или ще полагат до 120 часа общественополезен труд.

Онези, които са обявени за нарушители на правилата за набиране на средства за организиране на "обществени събития", ще плащат глоби до 20 000 рубли или ще полагат общественополезен труд.

Протестите в Русия са незаконни, освен ако не са одобрени от властите.

Тежки глоби в Русия за "бламиращите" Рунета

Тежки глоби в Русия за "бламиращите" Рунета

Русия затяга хватката срещу чуждестранните социални мрежи

Путин също така одобри законодателство, което ще наказва с глоби до 2 500 рубли онези, които споделят информация за организации, определени като "чуждестранни агенти", без да използват етикета.

Групите, идентифицирани като "чуждестранни агенти" в Русия, трябва да разкриват своите източници на финансиране и да обозначават публикации със съответния етикет или ги чакат глоби.

Руският президент също така подписа законодателство, което въвежда глоби до 1 млн. рубли за чуждестранни големи социалните мрежи като Facebook и Twitter, ако пречат на развитието от Русия на "суверенен интернет".

През 2019 г. Русия прие закон за развитието на "суверенен интернет", целящ да изолира интернета на страната от световната мрежа, ход, който правозащитници се опасяват, че ще затегне държавния контрол върху киберпространството и ще задуши свободата на словото.

Русия е подготвена да се изключи от глобалния интернет, потвърди Медведев

Русия е подготвена да се изключи от глобалния интернет, потвърди Медведев

Технологично всичко е готово