Дейността на ИТ компаниите и чуждестранните интернет платформи е сериозно предизвикателство за Русия, видяхме какво се случи в САЩ. Това коментира руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Това, което казахте по повод тези така наречени платформи, ИТ компании - това е сериозно предизвикателство не само за нас, ние виждаме какво се случи в Щатите. Това е такъв вододел по целия свят. Той е идеологически такъв вододел. Това е съвършено очевидно нещо", изтъкна Путин по време на среща с ръководителите на фракциите в Държавната дума (долната камара на руския парламент).

Тежки глоби в Русия за "бламиращите" Рунета

Тежки глоби в Русия за "бламиращите" Рунета

Русия затяга хватката срещу чуждестранните социални мрежи

"Вече казах, мога само да повторя: ако те се държат по този начин в страната си, разбирате, тогава как ще се държат с другите, смятайки се за изключителни. Ето това е сериозен въпрос. И ние, разбира се, трябва да помислим за това предварително. Това е очевидно нещо", добави той.

Путин също така настоя, че Русия няма да позволи външна намеса в парламентарните избори и удари по суверенитета на страната.

"Ние сме длъжни да защитим този избор (на народа) от всякакви опити за външна намеса. Не можем и няма да допуснем никакви удари по суверенитета на Русия, по правото на нашия народ да бъде господар на своята земя", подчерта руският президент.

Путин отбеляза, че по този въпрос всички парламентарни фракции демонстрирали общи подходи. Той разчита, че те ще продължат и занапред да заемат твърда и уверена държавна позиция.

Русия е подготвена да се изключи от глобалния интернет, потвърди Медведев

Русия е подготвена да се изключи от глобалния интернет, потвърди Медведев

Технологично всичко е готово

"Смятам, че такава патриотична сплотеност е необходима, особено за водещите партии, които имат свои собствени традиции, идеология и реално влияние в обществото", заяви руският държавен глава, като призова да се поддържа постоянно този авторитет, работейки не само с поддръжници, но и с опоненти, с политически неутрални хора.

Путин направи специален акцент върху факта, че изборите за Държавната дума през 2021 г. трябвало да се проведат на конкурентна основа.

"Всички сме заинтересовани изборите да се проведат открито, честно, достойно, на силно конкурентна основа", изтъкна той, като посочи, че това било важно както за парламентарните партии, така и за силите, които не са представени в Държавната дума, които планират да вземат участие в изборите... Също така е важно преди всичко за избирателите, които ще "определят резултатите от предизборната кампания", увери Путин.