Разследващи са образували четири наказателни дела за насилие над служителите на реда на протеста в руската столица Москва от 23 януари, организиран в подкрепа на Алексей Навални. Това съобщи в неделя представител на Следствения комитет в Москва, цитиран от ТАСС.

"Разследващите органи на Главното следствено управление на Следствения комитет в Москва са образували четири наказателни дела на основание престъпление по чл. 318 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Използване на насилие срещу представител на властите "), каза Иванова.

По данни на следствието, полицаи на протеста са били пребити или замеряни с различни предмети.

Над 40 000 излязоха на протест в Москва в подкрепа на Навални

Над 40 000 излязоха на протест в Москва в подкрепа на Навални

Над 2000 демонстранти са арестувани в Русия...

Припомняме, че най-малко 40 хиляди души излязоха по улиците на Москва в подкрепа на задържания опозиционер Алексей Навални и срещу действията на руските власти.

Изданието "ОВД-Инфо" съобщи, че в Русия са задържани над 2500 участници в протестите. Беше задържана и съпругата на Навални - Юлия, която по-късно беше освободена.

44-годишният Алескей Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Той получи 30 дни затвор за нарушаване на условията на условна присъда за измама през 2014 г., като според него обвиненията са политически мотивирани.

САЩ, Европейският съюз, Франция и Канада настояха за освобождаването му. ЕС също наложи санкции срещу Русия заради ареста на Навални.

Десетки арестувани в Русия на протести в подкрепа на Навални

Десетки арестувани в Русия на протести в подкрепа на Навални

Полицията разби демонстрациите в източната част на Хабаровск