На двамата заподозрени, задържани за палежа на синагога в Южна Франция миналата седмица, са били повдигнати обвинения късно в сряда и те ще останат в ареста. Това съобщава АФП, като цитира изявления на прокуратурата.

Главният заподозрян е изразил дълбоката си омраза към евреите и казал, че е действал "в подкрепа на палестинската кауза".

Основният заподозрян, 33-годишен алжирец е обвинен в опит за убийство, извършено на основата на раса или религия, както и и за участие в терористична група.

Има задържан за нападението срещу синагога във Франция

Има задържан за нападението срещу синагога във Франция

Полицай бе ранен при взрива

Законно пребиваващ във Франция, мъжът не е бил известен на полицията преди това с други незаконни прояви.

Заподозреният е бил "радикализиран в продължение на няколко месеца" и отдавна е таил "омраза към евреите, особено фокусирана върху ситуацията в Палестина".

"Той е признал вина на първото изслушване" и "е обясни, че е действал в подкрепа на палестинската кауза. В същото време, задържаният е отрекъл намерения да убива, а да всее страх", каза прокурорът.

Франция разследва като тероризъм нападението на синагогата

Франция разследва като тероризъм нападението на синагогата

Полицай бе ранен при взрива

Припомняме, че две коли бяха запалени на паркинг под синагога, причинявайки експлозия само 30 минути преди съботната служба и ранявайки полицай.

"Нашите мисли са с паството в синагогата и с всички евреи в нашата страна. Прави се всичко, за да се открие извършителят на този терористичен акт и да се защитят местата за поклонение, каза френският президент Еманюел Макрон. Борбата срещу антисемитизма е постоянна битка на една обединена нация."

"Това е антисемитска атака. Отново нашите еврейски сънародници са мишена, подчерта премиерът Габриел Атал в социалната мрежа X и добави: Няма да се откажем. Пред лицето на антисемитизма, пред лицето на насилието, ние никога няма да позволим да бъдем сплашени".

След като посети синагогата, Атал каза, че "абсолютна трагедия" е била избегната, след като пожарникари и полиция пристигнали бързо на мястото.