Френската полиция арестува мъж, заподозрян в опит да подпали синагога в южния френски град Ла Гранд Мот в събота. Това е съобщил вътрешният министър Жерал Дарманен, цитиран от "Ройтерс".

Около 200 полицейски служители са издирвали заподозрения, каза по-рано премиерът Габриел Атал, добавяйки, че нападателят е подпалил няколко входни врати на синагогата и няколко близки коли.

BFM TV съобщи, че заподозреният е 33-годишен алжирец. Местната полиция отказа подробности.

Припомняме, че един полицай беше леко ранен при експлозията.

Франция разследва като тероризъм нападението на синагогата

Франция разследва като тероризъм нападението на синагогата

Полицай бе ранен при взрива

Работи се по верията за тероризъм. 

"Нашите мисли са с паството в синагогата и с всички евреи в нашата страна. Прави се всичко, за да се открие извършителят на този терористичен акт и да се защитят местата за поклонение, каза френският президент Еманюел Макрон. Борбата срещу антисемитизма е постоянна битка на една обединена нация."

"Това е антисемитска атака. Отново нашите еврейски сънародници са мишена, подчерта премиерът Габриел Атал в социалната мрежа X и добави: Няма да се откажем. Пред лицето на антисемитизма, пред лицето на насилието, ние никога няма да позволим да бъдем сплашени".

След като посети синагогата, Атал каза, че "абсолютна трагедия" е била избегната, след като пожарникари и полиция пристигнали бързо на мястото.

Полицай е ранен при опит за атентат срещу синагога във Франция

Полицай е ранен при опит за атентат срещу синагога във Франция

Издирва се заподозрян за атаката