Френските власти разглеждат взрива пред синагога като възможна терористична атака, съобщава CNN.

Заподозреният все още е на свобода. Един полицай е ранен. Няма загинали.

"Нашите мисли са с паството в синагогата и с всички евреи в нашата страна. Прави се всичко, за да се открие извършителят на този терористичен акт и да се защитят местата за поклонение, каза френският президент Еманюел Макрон. Борбата срещу антисемитизма е постоянна битка на една обединена нация."

Френските прокурори за борба с тероризма потвърдиха в имейл до CNN, че са поели разследването. Първоначалното разследване показва, че извършителят е носел палестинско знаме и пистолет.

Кметът Стефан Росиньол, заяви пред френското радио Franceinfo, че инцидентът е започнал с отклоняваща тактика: заподозрян подпалва автомобили на паркинг под офис сграда срещу синагогата.

Когато службите за спешна помощ пристигнали, е последвала мощна експлозия, която ранила полицая, каза Росиньол.

В изявление на прокурора за борба с тероризма се казва, че експлозията е причинена от бутилка с бензин в едно от запалените превозни средства. Целта на извършителя е била явно да влезе в сградата, но лицето не е успяло да го направи. След това заподозреният неуспешно се е опитал да подпали синагогата отвън.

По това време в синагогата са се намирали петима души, включително равинът.

Полицай е ранен при опит за атентат срещу синагога във Франция

Полицай е ранен при опит за атентат срещу синагога във Франция

Издирва се заподозрян за атаката

Припомняме, че по-рано избухна автомобил на паркинга на синагога във Франция. 

Инцедентът стана в крайбрежния град Ла Гранд Мот, Южна Франция.

Официални лица нарекоха инцидента умишлена атака и заявиха, че сигурността на еврейските институции ще бъде засилена.

Полицията издирва заподозрян и разследването е поверено на прокуратурата за борба с тероризма, посочи премиерът Габриел Атал.

"Това е антисемитска атака. Отново нашите еврейски сънародници са мишена, подчерта Атал в социалната мрежа X и добави: Няма да се откажем. Пред лицето на антисемитизма, пред лицето на насилието, ние никога няма да позволим да бъдем сплашени".