Почетната докторска титла, присъдена от швейцарски университет на бившия италиански диктатор Бенито Мусолини, няма да бъде отнета, въпреки че става дума за "сериозна грешка", съобщи комисия, която се занимава със случая.

Университетът в Лозана (UNIL) удостоява фашисткия лидер през 1937 г. за това, че "е замислил и реализирал в родината си социална организация ...., която ще остави дълбока следа в историята".

Университетът няколко пъти е бил помолен да оттегли спорното отличие на носителя, който е бил съюзник на Адолф Хитлер по време на Втората световна война.

От Мусолини до Салвини – Италия и нейните магистрали

От Мусолини до Салвини – Италия и нейните магистрали

Първата европейска магистрала е открита именно в Италия...

Експертна група, натоварена да проучи случая, стига до заключението, че решението за предоставяне на докторска степен "представлява сериозна грешка от страна на академичните и политическите власти" по онова време.

"Тази титла представлява легитимация на един престъпен режим и неговата идеология", се казва в доклада, публикуван в петък.

Експертната група не препоръча отнемане на титлата, като заяви, че това би създало погрешно впечатление, че първоначалното решение за присъждане на докторска степен може да бъде "поправено днес".

Университетът заяви, че оттеглянето на наградата може да накара критиците да смятат, че иска да заличи миналото.

"Вместо да отрича или заличава този епизод, който е част от неговата история, ръководството на университета иска той да послужи като постоянно предупреждение", се казва в изявлението.

Гардиън: Мусолини бил британски шпионин

Гардиън: Мусолини бил британски шпионин

Това разкрива днес на началната си страница британският вестник

Мусолини, който живее в Швейцария от 1902 до 1904 г., е екзекутиран от партизани през април 1945 г.