Иран, Малайзия, Турция и Катар обмислят да търгуват помежду си със злато и чрез бартерна система като намаляване на риска срещу евентуални бъдещи икономически санкции срещу тях, заяви министър-председателят на Малайзия Махатхир Мохамад в събота, съобщава "Ройтерс".

В края на ислямската среща на върха в Малайзия, Махатхир похвали Иран и Катар, че издържат на икономически ембарго и заяви, че е важно мюсюлманският свят да бъде самостоятелен, за да се изправи пред бъдещи заплахи.

"Светът става свидетел как едни страни вземат едностранни решения за налагане на такива наказателни мерки, Малайзия и други народи трябва винаги да имат предвид, че могат да бъдат наложени на всеки от нас", обяснява Махатхир.

Съюзническите арабски държави на САЩ Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатически и търговски връзки с Катар заради обвинения в подкрепа на тероризма, обвинение, което Доха отхвърля. Междувременно Иран бе засегнат тежко, след като САЩ миналата година възстанови санкциите срещу него.

"Предложих да възобновим отново идеята за търговия, като използваме златния динар и бартерната търговия между нас", обяснява Махатхир, като се позовава на ислямската средновековна златна монета.

"Ние сериозно разглеждаме това и се надяваме, че ще успеем да намерим механизъм, който да го приложи."

Лидерите се съгласиха, че трябва да правят повече бизнес помежду си и да търгуват с валутите си.

Срещата на върха, която бе пренебрегната от Саудитска Арабия е критикувана за подкопаване на базираната в Саудитска Арабия "Организация на ислямско сътрудничество" - ОИС, която представлява 57 държави с мюсюлманско мнозинство. Малайзия заяви, че всички членове на ОИС са поканени на срещата на върха в Куала Лумпур, но само около 20 присъстват.

До последния ден от срещата на върха не бе публикувано съвместно изявление. Очакваше се срещата на високо равнище да обсъжда основни въпроси, засягащи мюсюлманите, включително Палестина, Кашмир и тежкото положение на мюсюлманите рохинги в Мианмар и китайските лагери за уйгурските мюсюлмани в западния регион на Синдзян.

Без да посочва никоя държава, Махатхир заяви, че има безпокойство, че мюсюлманите в немюсюлманските страни са принудени и подложени на асимилация.

"Ние подкрепяме интеграцията, но асимилация до степен на отхвърляне на нашата религия е неприемливо", коментира той.

На пресконференция Махатхир допълва, че на участниците на срещата е било казано, че уйгурите са задържани в Китай. "Трябва да чуем държавата, трябва да чуем хората, които се оплакват, само тогава това ще бъде справедливо".

Той определя новата инициатива за гражданство на Индия, злополучна. Актът улеснява по-бързата натурализация на немюсюлмани от Афганистан, Бангладеш и Пакистан, които са се установили в Индия преди 2015 г.

Иран пришпорва мюсюлманските страни за борба с "икономическия тероризъм" на САЩ

Иран пришпорва мюсюлманските страни за борба с "икономическия тероризъм" на САЩ

Рохани разкритикува остро глобалното влияние на Вашингтон