Президентът на ударения от тежки санкции Иран Хасан Рохани призова мюсюлманските страни да си сътрудничат в борбата срещу "икономическия тероризъм" на САЩ при откриването на среща на високо равнище, която има за цел справяне с неволите на ислямския свят, съобщава "Франс прес".

Стотици делегати присъстват на срещата в Малайзия, включително държавни глави и религиозни водачи, но Саудитска Арабия отказа да присъства на срещата, където се намират най-светите места на исляма.

Срещата също така е критикувана за подкопаване на Организацията за ислямско сътрудничество, чието седалище е в Саудитска Арабия, и която представлява мюсюлмански страни и организации.

Проблеми, включително тежкото положение на мюсюлманите рохингя в Мианмар и предимно мюсюлманското уйгурско малцинство в Китай, могат да бъдат обсъдени, въпреки че заради огромната китайска инфраструктура в много ислямски страни критиките може да бъдат заглушени.

Във встъпителните си думи президентът на Иран Хасан Рохани разкритикува остро глобалното влияние на Вашингтон.

"Американският икономически режим и доларизацията на националните и световните икономики осигуриха на САЩ възможност да засилят хегемонията си под заплахата от санкции и икономически тероризъм", подчерта иранският държавен глава.

Мюсюлманският свят трябва да бъде спасен "от доминацията на щатския долар и американския финансов режим", добави той, призовавайки за по-голямо финансово сътрудничество между ислямските страни.

САЩ възобновиха тежките санкции срещу Иран през 2018 г., след като се оттеглиха от ядреното споразумение от 2015 г., което целеше справяне с ядрената програма на Ислямската република.

В приветственото си слово по време на събитието в Куала Лумпур, министър-председателят на Малайзия Махатхир Мохамед настоя, че мюсюлманските страни били "в състояние на криза, безпомощни и недостойни за тази велика религия, чието предназначение е да бъде добро за човечеството".

Той също така настоя, че организаторите на срещата в Малайзия не дискриминирали или изолирали никого, след като отсъствието на Саудитска Арабия предизвика спекулации, че срещата има за цел да противодейства на влиянието на кралството.

"Поканихме почти всички мюсюлмански страни да участват в тази среща, макар и на различни равнища", увери Махатхир Мохамед.

В присъствието на противниците на Саудитска Арабия - Иран, Катар и Турция, анализатори предположиха, че срещата може да е насочена към формиране на противников блок на Организацията за ислямско сътрудничество.

Имаше признаци, че Рияд е притеснен, като пакистанският премиер Имран Хан се оттегли от срещата - твърди се след саудитски натиск.

Малайзийският премиер отхвърли подобни опасения в телефонен разговор тази седмица с краля на Саудитска Арабия Салман.