Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия на Великобритания Джеръми Корбин ще подкрепи провеждане на предсрочни парламентарни избори, ако преговорите за Брекзит се провалят. Според таблоида "Сън", в този случай парламентарните избори в Обединеното кралство могат да се проведат на 26 ноември.

Брюксел призна, че на този етап не вижда споразумение за Брекзит

Брюксел призна, че на този етап не вижда споразумение за Брекзит

Лондон не трябва да забравя, че Европейският парламент трябва да одобри всяко споразумение за Брекзит

Позовавайки се на собствените си източници, вестникът пише, че Корбин ще бъде готов незабавно да подкрепи предложението на правителството за провеждане на предсрочни избори, ако премиерът Борис Джонсън постави този въпрос на гласуване на 21 октомври, след като не успее да се съгласи с ЕС относно условията на Брекзит. Въпросът за съдбата на преговорите трябва да бъде окончателно решен на 17-18 октомври на Срещата на върха на ЕС. Ако споразумение с ЕС не бъде постигнато до 19 октомври, тогава т. Нар. Закон на Бен, приет от британския парламент през септември, ще задължи Джонсън да поиска Брюксел да отложи датата, на която кралството да напусне ЕС, до 31 януари 2020 г. Джонсън ще може да повдигне въпроса за предсрочните избори или в понеделник, 21 октомври, или в събота, 19 октомври, по време на извънредно парламентарно заседание, насрочено за почивен ден.

Преговорите за Брекзит между ЕС и Великобритания внезапно прекратени

Преговорите за Брекзит между ЕС и Великобритания внезапно прекратени

Не са насрочени срещи между преговарящите екипи

Британският закон позволява предсрочните избори да се проведат 25 работни дни, след като две трети от депутатите на Камарата на общините ги подкрепят. Така гласуването в страната може да се проведе в края на ноември.

Миналия месец лейбъристите блокираха на два пъти предложенията на Борис Джонсън за нови избори, като обясниха, че премиерът първо трябва да премахне възможността за Брекзит без сделка. Според в. "Сън", лейбъристите все още настояват за това условие, тъй като Джонсън продължава да заявява, че кралството ще напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка. Британските медии обсъждат различни варианти за това как кабинетът да заобиколи закона на Бен, като не разреши отлагане за нова дата на Брекзит.

Борис Джонсън заплашен от бунт в кабинета заради Брекзит без сделка

Борис Джонсън заплашен от бунт в кабинета заради Брекзит без сделка

Петима министри - Ники Морган, Джулиан Смит, Робърт Бъкланд, Мат Хенкок и Джефри Кокс - има вероятност да подадат оставка

Изданието отбелязва също, че сред лейбъристите няма единство по въпроса дали да се проведат общи избори толкова рано