Преговорите за Брекзит между Европейския съюз и Великобритания са били прекратени внезапно в Брюксел, дни след като британското правителство настоя за интензивни преговори по предложенията на премиера Борис Джонсън, пише британското издание "Гардиън".

Източници от двете страни са потвърдили, че не са насрочени срещи между преговарящите екипи. Остават 22 дни преди Великобритания да излезе от ЕС (31 октомври).

Сасоли: Няма напредък за Брекзит

Сасоли: Няма напредък за Брекзит

Според източници преговорите за Брекзит "вероятно ще приключат тази седмица"

Обсъждания между представители на ЕС и Обединеното кралство се провеждат почти ежедневно, след като Джонсън и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещнаха на обяд в Люксембург в средата на септември.

Британският министър за Брекзит Стивън Баркли по-рано тази седмица призова преговорите да се активизират, за да се направи опит да се постигне споразумение, което лидерите на страните членки на ЕС да одобрят на срещата си на 17 октомври.

Меркел попарила надеждите на Борис Джонсън за Брекзит сделка

Меркел попарила надеждите на Борис Джонсън за Брекзит сделка

Разговорите в Брюксел са близо до се провалят

Но след бурен вчерашен ден, по време на който неназовани източници от "Даунинг стрийт" 10 обвиниха германския канцлер Ангела Меркел, че налага вето върху излизането на Великобритания от митническия съюз на ЕС, преговорите изглежда са се ударили в стена, отбелязва "Гардиън".

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние и Юнкер ще се обърнат към Европейския парламент по-късно днес, за да докладват за състоянието на преговорите.

Великобритания казва на ЕС: компромис за Брекзит или ще се ядосаме

Великобритания казва на ЕС: компромис за Брекзит или ще се ядосаме

Плаши, че сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността ще бъде засегнато

Сега вниманието е насочено към очакваната среща на Джонсън с ирландския премиер Лео Варадкар утре, като Баркли се очаква да се срещне с Барние на работен обяд в Брюксел също в утрешния ден.

И двете страни се стремят да избегнат вина за това, което самият Джонсън предупреди, че би било "провал на държавността".

Вчера Варадкар каза пред ирландската телевизия RTE, че смята, че ще бъде "много трудно да се гарантира споразумение до следващата седмица".

"По същество това, което направи Обединеното кралство, е да отхвърли сделката, която добросъвестно договаряхме с правителството на премиера (Тереза) Мей в продължение на две години и някак си постави половината от него отново на масата и казва: "Това е отстъпка". А, разбира се, всъщност не е", коментира Варадкар.

Британски съд отхвърли искане Джонсън да бъде принуден да отложи Брекзит

Британски съд отхвърли искане Джонсън да бъде принуден да отложи Брекзит

Лорд Пентланд, който е от Върховния граждански съд в Единбург, отхвърли молбата им съдът да издаде заповед