Сключване на споразумение за Брекзит е малко вероятно, ако Северна Ирландия не остане в митническия съюз. Това е заявила канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на телефонен разговор с премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, съобщава Би Би Си.

Великобритания казва на ЕС: компромис за Брекзит или ще се ядосаме

Великобритания казва на ЕС: компромис за Брекзит или ще се ядосаме

Плаши, че сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността ще бъде засегнато

Джонсън е подчертал, че предложеното от Лондон споразумение е разумно, но няма желание от страна на ЕС да се ангажира. Той също така е обявил, че оставане на Северна Ирландия в митническия съюз е невъзможно.

"Разговорите в Брюксел са близо до се провалят въпреки факта, че Великобритания е изминала дълъг път", заяви източник пред Би Би Си.

Говорител на Меркел потвърди, че канцлерът е провел телефонен разговор с Борис Джонсън, но не разкри информация за съдържанието на разговора.

Британците ще обвинят парламента, а не Борис Джонсън при Брекзит без сделка

Британците ще обвинят парламента, а не Борис Джонсън при Брекзит без сделка

Това става ясно от ново социологическо проучване

Източник от британското правителство коментира, че разговорът с Меркел показва, че ЕС е заел нова позиция. Канцлерът е заявил ясно, че е малко вероятно да бъде сключено споразумение и тя смята, че ЕС има право да наложи вето на британците при излизането на страната от митническия съюз. Меркел е подчертала, че ако Германия поиска да напусне ЕС, страната може да го направи без проблем, но това не се отнася за Обединеното кралство заради Северна Ирландия. Канцлерът е допълнил, че Ирландия е основният проблем на правителството и Ирландия най-малко трябва да има право на вето относно напускането на Северна Ирландия. Меркел е казала пред премиера, че той трябва да съобщи на Северна Ирландия, че трябва да остане в митническия съюз, въпреки че това няма да разреши митническите проблеми.

Джонсън възнаграждава правителствата в ЕС, противопоставящи се на отлагане на Брекзит

Джонсън възнаграждава правителствата в ЕС, противопоставящи се на отлагане на Брекзит

Останалите трябвало да са готови на влошаване на отношенията с Лондон

Европейската комисия обяви, че разговорите за Брекзит продължават.

Според източници преговорите за Брекзит "вероятно ще приключат тази седмица".