Ангела Меркел предлага Германия да помогне за дипломатическо решение на конфликта между Азербайджан и Армения. Баку е последната спирка на канцлера в тридневно посещение в Южен Кавказ, съобщава "Дойче Веле".

Германският канцлер коментира, че Берлин може да посредничи за разрешаване на дългогодишния териториален спор за Нагорни Карабах.

"Германия иска да помогне за намирането на мирни решения", коментира Меркел и добави, че конфликтът е голяма тежест за региона.

Тя призовава за по-силно икономическо сътрудничество с Азербайджан. Двамата с президента Илхам Алиев обсъждат правата на човека и възможностите за разширяване на енергийните пазари, за да се избегне зависимостта от руски газ, както и усилията за прекратяване на конфликта в Нагорни Карабах.

"Северен поток 2" няма да направи Германия зависима от Русия, уверява Меркел

"Северен поток 2" няма да направи Германия зависима от Русия, уверява Меркел

ЕС и НАТО не са врагове на Русия

Азербайджан е последната спирка на Меркел в тридневна обиколка, включваща и Грузия и Армения.

Нагорни Карабах е планински граничен регион, официално принадлежащ на Азербайджан, но е окупиран от арменски сили във военен конфликт в началото на 90-те години на миналия век, след разпадането на Съветския съюз.

Повече от 20 години двете страни спорят и със спорадични прояви на насилие по границата. Азербайджан многократно заплашва да си върне района със сила, докато Армения твърди, че ще смаже всяка военна намеса.