Русия обвини Съединените щати, че не са възприели конструктивен подход към дипломатическите преговори в Истанбул, съобщава "Ройтерс".

Според руския заместник външен министър Сергей Вершинин турският град е удобно място за провеждане на такива контакти.

Среща между директора на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин и директора на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс в турската столица Анкара на 14 ноември предизвика спекулации за тайни разговори между Москва и Вашингтон..

Миналата седмица руският президент Владимир Путин уточни, че срещата на шефовете на разузнавателните служби на двете страни е била поискана от президента на САЩ Джо Байдън и че контактите продължават.

Делегации на САЩ и Русия пак се събират на среща в Турция

Делегации на САЩ и Русия пак се събират на среща в Турция

В Истанбул ще бъде обсъдена поредица от "трудни въпроси"

В петък руски и американски дипломати се срещнаха в Истанбул, за да обсъдят редица технически въпроси в отношенията си, като например темата с визите, информираха руският заместник външен министър и посолството на САЩ в Анкара.

"Всякакви контакти са полезни, но, за съжаление, не виждаме конструктивен подход от американска страна, насочен към конкретни резултати", отбеляза Вершинин, цитиран от ТАСС.

След руската инвазия в Украйна на 24 февруари турският президент Реджеп Тайип Ердоган се очертава като един от ключовите посредници между Русия от една страна и Украйна и Запада от друга.

"Комерсант": САЩ и Русия водят преговори в Анкара

"Комерсант": САЩ и Русия водят преговори в Анкара

Дмитрий Песков заяви, че не може "нито да потвърди, нито да отрече" информацията

Дипломати са на мнение, че Ердоган е изиграл важна роля в убеждаването на Путин да възобнови участието си в зърнената сделка миналия месец, след като Русия обяви, че прекратява участието си заради атака с дрон срещу руска военноморска база в Крим.

Москва и Вашингтон публично се представят взаимно като основна заплаха за глобалната стабилност, но същевременно поддържат контакти на различни нива.

Освен преговорите между ЦРУ и СВР, техните посолства продължават да работят и техните дипломати имат контакти в Турция, Федералната служба за сигурност (ФСБ) проведе преговори за размяна на затворници, а военните началници на двете страни разговарят по време на криза.