Бившият президент Доналд Тръмп може да дължи данъци в размер на повече от 100 млн. долара в резултат на продължилото години разследване на Службата за вътрешни приходи във връзка с твърденията за огромни загуби от небостъргача му в Чикаго, съобщиха The New York Times и ProPublica.

Двете медии уточниха, че Тръмп е декларирал огромни финансови загуби два пъти - първо в данъчната си декларация за 2008 г., когато е заявил, че сградата, потънала тогава в дългове, е "безполезна", и отново след 2010 г., когато е прехвърлил собствеността ѝ в ново дружество, също контролирано от Тръмп.

В резултат на твърдението от 2008 г. Тръмп отчита загуби в размер на 651 млн. долара за годината и няма данни то да е предизвикало оспорване от страна на данъчната служба, съобщават изданията.

След това адвокатите на Тръмп са имали нови претенции за загуби през 2010 г., като са прехвърлили чикагската кула в друго партньорство - DJT Holdings LLC, съобщават The Times и ProPublica.

През следващите години други бизнеси на Тръмп, включително игрища за голф, са прехвърлени в същото дружество - което адвокатите му използват като основа за претенции за още намалени данъчни загуби от кулата в Чикаго. Този ход предизвика разследването на данъчната служба. Тези загуби възлизат на 168 млн. долара през следващото десетилетие, се казва в доклада.

Според изчисленията на агенцията ревизията, поискана от данъчната служба, може да доведе до данъчна сметка от над 100 млн. долара.

Съд в Ню Йорк глоби Тръмп 9000 долара за нарушаване на процесуалната тайна

Съд в Ню Йорк глоби Тръмп 9000 долара за нарушаване на процесуалната тайна

Той също нареди на Тръмп да премахне изявленията от своя акаунт в Truth Social и уебсайта на кампанията си.

Единственото публично споменаване на одита на данъчните служби по отношение на претенциите на Тръмп за загуби от сградата му в Чикаго се съдържа в доклад на Конгреса от декември 2022 г., в който според The Times и ProPublica се прави необяснима препратка към частта от данъчното законодателство, която е предмет на делото. Това споменаване, както съобщават изданията, потвърждава, че одитът все още е в ход.

Съдия от Флорида отложи за неопределено време делото за класифицираните документи на Тръмп

Съдия от Флорида отложи за неопределено време делото за класифицираните документи на Тръмп

Нови проблеми за бившия държавен глава

"Този въпрос беше уреден преди години, само за да оживее отново, след като баща ми се кандидатира за поста. Уверени сме в позицията си, която е подкрепена от писма със становища на различни данъчни експерти, включително бившия главен съветник на данъчната служба", заяви в изявление за The Times и ProPublica синът на Тръмп - Ерик Тръмп, изпълнителен вицепрезидент на Trump Organization.