Повече от 10 000 протестиращи с жълти тениски шестваха в Куала Лумпур с искане на оставката на премиера на Малайзия Наджиб Разак. Причината за недоволството им е финансов скандал, съобщава "Асошиейтед прес". Забраната на полицията не възпря протестиращите и се стигна до ареста на 17 активисти.

Полицията барикадира ключови пъти в центъра на Куала Лумпур с камиони с водни оръдия в готовност, но това не спря протестиращите. Някои скандираха "Спасете демокрацията" и "Берси, Берси" - името на групата за изборни реформи, организирала шествието. На малайзийски името означава "чист".

Бившият премиер Махатир Мохамад, който разпространи призивите за оставката на Разак, се присъедини към митинга, добавяйки тласък на демонстрацията.

"Всеки чувства загриженост за вида правителство, което имаме сега", заяви Махамад, също носейки жълта тениска "Берси". "Правителството е много страхливо, опитва се да попречи на демонстрацията, която е право на хората", допълни той.

Премиерът Наджиб Разак, който присъства на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в перуанската столица Лима, е в желязна хватка след обвиненията за корупция от преди две години. Разак отхвърля обвиненията и казва, че няма да се изплаши от протестите.

В становище в блога си, Наджиб Разак нарече "Берси" измамници и обяви, че групата е станала инструмент за опозиционните партии да изместят демократично избраното правителство.

"Искаме да видим Малайзия по-развита, а не с ограбени милиарди", заяви привърженик на опозицията по време на протеста.

"Берси" по-късно призова поддръжниците си да преместят митинга пред Сити Центъра в Куала Лампур - едни от най-високите кули блинаци в света. Полицията блокирала площад "Независимост", където протестиращите се опитвали да се съберат.

По-малка група проправителствени поддръжници с червени тениски проведоха контрапротест в града.