Над 100 000 души протестираха във Франция в събота срещу последните мерки на правителството за принуждаване на хората да се ваксинират срещу коронавирус, предаде АП. Демонстрации се проведоха не само в столицата Париж, но и в Страсбург, Лил, Монпелие и други градове. Те се провеждат за пореден ден

Хиляди хора отговориха на призивите да излязат на улицата от Флориан Филипот, крайнодесен политик и бивша дясна ръка на Марин Льо Пен, която обяви по-рано този месец, че ще участва в президентските избори през 2022 г. Събрали се на един хвърлей от музея в Лувъра, протестиращите скандираха за свобода и права без ограничения и условия. 

Хиляди за пореден път казаха "не" на задължителното ваксиниране във Франция

Хиляди за пореден път казаха "не" на задължителното ваксиниране във Франция

Ограничават нашето право на избор, скандират несъгласните

Припомняме, че властите по-рано тази седмица обявиха задължителна ваксинация на здравните работници, както и ще се изисква сертификат за ваксиниране срещу COVID-19 за влизане в места като барове, ресторанти и кина. Тази седмица президентът Еманюел Макрон обяви мащабни мерки за борба с бързото нарастване на коронавирусните случаи, но според протестиращите така се нарушава свободата на избор на онези, които не искат ваксинацията.

Премиерът Жан Кастекс заяви, че ваксинацията, която засега не е задължителна за широката общественост, е единственият начин за борба с вируса. "Чувам нежеланието, което възниква, но мисля, че на всяка цена трябва да убедим всички наши сънародници да се ваксинират, това е най-добрият начин да се справим с тази здравна криза", настоя Кастекс.

Въпреки силата на протестите, проучване на Ipsos-Sopra Steria, публикувано в петък, установи, че над 60% от французите са съгласни със задължителната ваксинация за здравните работници, както и с изискването за документа на някои обществени места. Бързо разпространяващите се варианти на вируса рискуват да подкопаят икономическото възстановяване, с което принуждават някои правителства да преосмислят своите стратегии срещу COVID-19 - точно, когато гражданите започват лятната си ваканция.

След падане от повече от 42 000 новозаразени на ден в средата на април на по-малко от 2000 на ден в края на юни, средният брой отново рязко скочи и достигна близо 11 000 на ден. Около 55,1% от французите са получили една доза ваксина към петък, а 44,2% са с две дози - недостатъчно, за да спрат разпространението на вируса.