Над 100 души са загинали в Бангладеш при мълнии, след като предмусонните гръмотевични бури предизвикаха хаос в южноазиатската страна, съобщиха властите, цитирани от "Франс прес".

Земеделски производители, които събират ориз в открити полета, са най-честите жертви, уточниха от службата за борба с бедствията.

"През последните 24 часа, 29 души загинаха от мълния в 12 области. Почти всички от тях са земеделски производители", уточниха от службата.

Множество хора умират всяка година, след като са били ударени от мълния по време на влажния сезон в Бангладеш, който продължава от април до октомври, но според властите през тази година броят на жертвите е изключително висок.

Около 112 души са загинали от мълнии през първите 10 дни на май.

"Всеки ден 10-12 души умират от мълнии", обясниха от службата, добавяйки, че това всява страх у земеделците, които събират ориза през това време на годината.

Властите обявиха мълниите за природно бедствие, след като 82 души бяха убити само в един ден през май 2016 г. Независими наблюдатели изчисляват, че около 349 бангладешци са загинали от мълнии през 2016 г.

Експерти подчертават, че смъртните случаи се увеличават, тъй като в Бангладеш, една от най-бедните страни в света, е налице засилено обезлесяване на селските райони.

Местните земеделски производители са известни с това, че изсичат дървета, за да освободят място за отглеждането на повече ориз.