Над 200 души са пътували от Германия, за да се бият с кюрдските милиции срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Това съобщава Агенция "Франс прес", позовавайки се на информация от вътрешното министерство.

69 от 204-мата бойци са германски граждани, допълват от ведомството в съобщение по въпроса, който е особено чувствителен за германско-турските отношения.

Официалните данни не включват бойците за пешмерга, въоръжените сили в Иракски Кюрдистан.

Сред доброволците, които са пътували от Германия от 2013 г., 102 са се върнали, включително 43 германски граждани. Трима са били убити, включително един при турски въздушен удар по сирийско село миналия ноември.

От вътрешното министерство уточниха, че точните обстоятелства на операцията не са ясни. "Не е имало повод за обсъждане смъртта му с турското правителство", отбелязват от ведомството.

Информацията е разпространена след официално запитване от депутат от крайнолявата опозиционна партия. Улла Йелпке критикува констатацията, наричайки скандално това, че Берлин се е провалил в разследването на смъртта при турска операция.

Германското правителство предупреждава срещу пътуване в райони с тежки боеве в Ирак и Сирия.

Стотици чуждестранни бойци се бият наред с кюрдите в Сирия. Най-малко 25 от тях са били убити, обяви Сирийският център за човешките права.