Над 1 млн. души дефилираха в шествието "Безсмъртният полк" в Москва, съобщи ТАСС.

Общорусийската акция "Безсмъртният полк" в Деня на Победата във Великата Отечествена война събра 24 милиони души в цяла Русия. Акцията набира популярност с всяка изминала година: на 71-та годишнина все повече руснаци излизат на улицата с портретите на своите предци-фронтоваци, независимо от времето в редица региони.

Десетки хиляди бяха на улицата в Далечния Изток. В Южно-Сахалинск тази година бе първата акция с участие на около 4 хил. души, от които - около хиляда ученици. През м.г. в столицата Сахалин акцията събра около 1,5 хил. Души.

В Приморие излязоха 50 хил. Души, само на Владивосток - около 30 хил. Граждани. Числото на участниците в акцията било толкова голямо, че маршрутът на военната колона се удвоил до 6 км. По вече наложена традиция участниците в "Безсмъртния полк" преминавали под трибуната с ветераните, които независимо от възрастта си, приветствали "Полка".

В Хабаровск в акцията участвали 50 хил. Души, в Комсомолск на Амур - 15 хил. души, в Биробиджан (Центърът на еврейската автономна област - б.р.) - 5 хил. души.

В Чукотка, независимо от снега, вятъра и студа, в "Полка" се включи всеки десети жител на региона - около 5,5 хил. души в 29 населени места. Акцията се проведе в най-северния град на страната Певеке, в максимално източната точка в страната - в селището Провидение, за пръв път в ескимоското село Ново Чаплино, където живеят от добив на моржове и китове.

В Магадан, по данни на регионалното правителство, са участвали 6 хил. Души, в Яркутск - 15 хил. Души.

Стотици хиляди бяха участниците в "Безсмъртния полк" в Сибир. В редица сибирски региони участниците в акцията бяха стотици хиляди. Рекордно число на портрети на фронтоваци, независимо от хладното време излязоха рекорден брой участници - 250 хил. души. Начело на колоните понесоха копие на Знамето на Победата, което се съхранява в Новосибирска област.

 В Алтайския край, който традиционно активно участва в акцията, в Безсмъртния полк участват над 110 хил. души, в това число Барнаул - над 50 хил- души. В региона, от където на война отидоха 600 хил. Души и всеки втори не се върна у дома има дори свой химн "Безсмърният полк", чийто автор е от Барнаул.

 В Томск в колоната беше не повече от 20 хил. Души, в Иркутскс - 40 хил.- души, два пъти повече от м.г. По цялото протежение на маршрута хората приветстваха участниците с: "Ура!", "Слава на героите!", "Слава на ветераните!". В Чита десетки хиляди граждани се включиха в марша, в "Полка" се включиха и православни свещеници с портрети на свещенослужители от фронта.

Губернаторът на Кемеровска област Аман Тулеев участва в колоната на "Безсмъртния полк" с портрет на своята майка - Мунира Файзовна, която по време на Втората световна война работила в хлебокомбината. През м.г. в акцията участваха над 56 хил. Души от региона, където металургията по време на войната е произвела материал за всеки втори съветски танк и всеки трети самолет, а тази година участниците бяха 95 хил. Души.

В Красноярск имаше две колони на "Безсмъртния полк" - първата сутринта, втората - в 3 следобед. Хората не се изплашиха нито от снега, нито от информацията в петък за предстоящи терористични атаки на 9 май, които били планирани за обществения транспорт и предотвратени от силите за сигурност.

Над 20 хил. Души участваха в колоните на "Безсмъртния полк" в Екатеринбург, а в цялата Свердловска област към акцията се присъединиха около 60 хил. Души. В столицата на Урал начело на колоната на "Безсмъртния полк" застанаха деца-сираци от интернат №3, които понесоха портрети на героите от войната на местните жители. Децата сами избирали портретите, които да носят. Към акцията се присъединиха и музиканти, които изпълняваха песни от военните години.

Рекорден брой участници имаше и в Тула, където в редиците на "Безсмъртния полк" по време на празничния парад застанаха около 180 хил. души срещу 120 хил. през м.г. Цели семейства носеха фотографии на своите герои. В колоната имаше и военни.

В Сочи дори туристи се включиха в "Безсмъртния полк".

Над 4 хил. Фотографии на бойци от 137-ми Бобруйски орден на Суворовата (Горковска) дивизия, сформирани в Горковска област през 1939 година понесоха студенти от Нижгород в рамките на акцията. Бойците от дивизията се сражавали в тежки боеве на западното направление през лятото и есента на 1941 година за отбраната на Москва и другите ключови сражения на Великата Отечествена.

Волгоградският "Безсмъртен полк" по предварителни данни събра между 20 и 24 хил. души. Участниците шестваха по главната улица, символ на Победата в града на Волга до 85-метровата скулптура "Родината-майка зове". Пред Вечния огън волгоградци поднесоха цветя в памет на загиналите защитници на Сталинград и тези, които отдадоха живота си по полята на сраженията.

В Астрахан "Полкът", закрил военния парад на Победата, събра 15 хил. граждани, начело на които шестваше губернаторът на региона Александър Жилкин. Той носеше портрет на своя дядо Иван Щербаков, загинал през май 1942 година. В Перм колоната достигна 35 хил. Души, което е седем пъти повече, от м.г. В Самара бяха около 30 хил. души - два пъти повече от м.г.

Колоната от над 50 мотора от ростовския мото-клуб "Нощни вълци" откри "Безсмъртния полк в Ростов на Дон. "Безсмъртният полк" през тази година се оказа най-масовото събития в центъра на Южния федерален окръг. По предварителни оценки, в него участваха над 50 хил. Души - 2,5 пъти повече от м.г.

В Оренбург на марша показаха агитационни плакати от времето на Великата Отечествена война. По пътя на шествието бяха показани около 10 реални примера на плакатното изкуство, в това число и знаменития "Всеки удар на чука - удар по врага" и "Всичко за победата!".

Първият полк бе съпровождан от театрален флашмоб "Профсъюзите на фронта!", активисти и ветерани на профсъюза развяха популярни агитационни плакати от времето на Великата Отечествена, които ярко демонстрират приноса на трудовото население на страната в победата над фашистка Германия,  заяви пред ТАСС прессекретарят на Федерацията на организацията на профсъюзите на Оренбургска област Сергей Шкерин.

„Безсмъртният полк” шества и в Пловдив

„Безсмъртният полк” шества и в Пловдив

Включиха се 200 души

В Крим около 35 хил. души участваха активно в "Безсмъртния полк". В Симферопол се включиха няколко хиляди души и шествието завърши при могилата на Незнайния войн. Заедно с прокурора на Крим Наталия Поклонска, която дойде с чудотворната икона на царя-мъченик Николай Втори, специално донесена в Крим от Москва, в колоната на "Безсмъртния полк" участваха още около 300 сътрудници на прокуратурата с портрети на техни роднини и близки - ветерани на Великата Отечествена война. Те пяха песни от военни филми - "Смуглянка", "Героите от миналото".

В Кавказ и Калининград пред колоната на "Безсмъртния полк" носеха 40-метрово копие на Знамето на Победата. В Кабардино-Балкарии, откъдето във войната се включиха над 60 хил. души, от които 40 хил. Загинаха, в акцията участваха 55 хил. жители.

 

 

В Калининград - най-западната област на страната шествието продължаваше няколко часа. Колоната няколко пъти изпълни булеварда в продължение на километър. С портрети на роднини и близки, загинали във Великата Отечествена Война, на площада на Победата и Гвардейския проспект излязоха над 30 хил. Души.

В Москва дефилираха над 1 млн. души. Организаторите отбелязват, че тази година "Безсмъртният полк" събира многократно повече участници, в сравнение с предишни години.

Шествието наречено "Безсмъртният полк" ("Бессмертный полк") - акция, по време на която хората носят фотографии на свои роднини, участвали по време на Великата Отечествена война. То се провежда в Деня на Победата в Русия и в други страни. Историята на акцията започва през 2007 година в Тюмен. Тогава шествието премина под името "Парад на победителя".

Името "Безсмъртният полк" се появи през 2012 година в Томск. През 2013 година акцията се разпространи в 120 града. Година по-късно на улицата с портрети на роднини-фронтоваци излязоха жителите на над 500 градове в седем страни. От 2015 година акцията стана общорусийска.