Около 6,2 милиона украинци в момента остават в чужбина поради продължаващата война в Украйна. Това показват данни на украинското министерство на икономиката, цитирани от "Укринформ".

Това съобщи заместник-министърът на икономиката на Украйна Татяна Бережна.

"След пълномащабното нахлуване Украйна се изправи пред безпрецедентна ситуация. Сега наистина имаме голяма вътрешна миграция и голяма външна миграция", каза Бережна.

Тя добави, че в Украйна има над пет милиона регистрирани вътрешно разселени лица. Според нея обаче не всички граждани, които са били принудени да напуснат домовете си, са регистрирани като вътрешно разселени лица.

"Ако говорим за заминаването на украинци извън Украйна, тук числата са много различни. Получаваме данни както от Върховния комисариат на ООН за бежанците, така и от Евростат, който води архив на украинците, временно регистрирани в страните от Европейския съюз. Имаме информация от мобилните оператори, както и от аналитични институции", каза Бережна.

Тя отбеляза, че събраната информация се обработва и сверява с данните на Държавната гранична служба на Украйна, за да се получи конкретна цифра.

"Ние от Министерството на икономиката стигаме до заключението, че в момента има около 6,2 милиона души извън Украйна, които са напуснали след пълномащабното нахлуване", каза тя.

Над 8 млн. украинци разселила в чужбина войната

Над 8 млн. украинци разселила в чужбина войната

Повече от 5 милиона са вътрешно разселени лица

Според гражданската мрежа ОПОРА към юни 2023 г. 8,177 милиона украински граждани са били в чужбина поради тойната - около 20% от предвоенното население.