Над 70 британски депутати искат Асандж да бъде екстрадиран първо в Швеция, предаде "Франс прес".

Те подписаха писмо, в което настояват правителството да направи "всичко възможно", за да позволи екстрадицията на Джулиан Асандж в скандинавската страна, ако шведските власти я поискат.

Припомняме, основателят на "Уикилийкс" беше задържан в четвъртък в посолството на Еквадор в Лондон. То му бе осигурило убежище в продължение на 7 години, за да избегне британска заповед за арест, издадена заради обвинения в изнасилване и сексуално насилие в Швеция.

Асандж арестуван заради искане на САЩ за екстрадиция

Асандж арестуван заради искане на САЩ за екстрадиция

Великобритания обеща, че няма да го предаде на страна, в която го грози смъртно наказание

47-годишният австралиец беше задържан и заради заповед за екстрадиция в Съединените щати, където е смятан за заплаха за държавната сигурност и ще бъде даден на съд.

Депутатите настояват британският вътрешен министър Саджид Джавид да даде приоритет на евентуалната молба за екстрадиция в Швеция.

В писмото, подписано предимно от лейбъристи, се посочва, че вътрешният министър трябва да застане на страната на жертвите на сексуално насилие и да даде възможност обвиненията в изнасилване срещу Асандж да бъдат надлежно разследвани. В писмото се уточнява, че обвиненията в изнасилване имат давност, която изтича през август 2020 година.

Асандж беше изправен пред съда в Лондон часове след ареста си и беше обявен за виновен за това, че се е укрил от властта - престъпление, за което може да получи една година затвор.

Корбин срещу екстрадицията на Асандж в САЩ

Корбин срещу екстрадицията на Асандж в САЩ

Основателят на "Уикилийкс" бе задържан в Лондон