Срещу екстрадицията на Джулиан Асандж в САЩ се обяви лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин. 

Той настоя британското правителство да не екстрадира основателя на "Уикилийкс", както иска Вашингтон. 

Това написа Корбин в "Туитър".

Лидерът припомни разкритията на сайта за операциите в Ирак и Афганистан. 

Припомняме, че основателят на WikiLeaks беше арестуван в посолството на Еквадор в Лондон по-рано днес заради нарушаване на условията на гаранцията и искане за екстрадиция от страна на САЩ. Арестът беше извършен, след като Еквадор прекрати убежището, което му предоставяше, изтъквайки като причина многократните му нарушения по време на престоя му в посолството, намесвайки се в политиката на партньорите на Еквадор.

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, обвинявайки го в заговор с Челси Манинг за извършване на проникване в компютри и кражба на класифицирана информация.

Той може да лежи до 5 години в затвор в САЩ, ако бъде признат за виновен.

Тръмп не знаел нищо за Асандж и "Уикилийкс"

Тръмп не знаел нищо за Асандж и "Уикилийкс"

Въпреки че по време на предизборната си кампания хвали сайта и разкритията му

Американските прокурори смятат, че Манинг, кой(я)то беше разузнавателен аналитик в американската армия през 2010 г., е дал на Асандж част от парола, която се е съхранявала на компютрите на военното министерство на САЩ. В изявлението на Министерството на правосъдието също така се посочва, че след като е получил архива със секретни американски дипломатически телеграми и военни кодове от Манинг, Асандж е пришпорил бившия анализатор да придобие още повече информация.

Прокуратурата в Швеция обмисля възобновяване на разследването на твърдението на жена, че е била сексуално насилена от основателя на WikiLeaks.