Най-малко 70 души загинаха, а други 100 бяха ранени, след като два взрива избухнаха около полунощ местно време в търговски център в Пешавар, предаде БиБиСи.

Според източници от местната болница състоянието на двайсетина от ранените е критично.

Експлозиите са станали една след друга на пазара Хайбер в града, който е столица на размирната провинция Хайбер-Пахтунхва.

"Първият взрив избухна в ресторант и рани само двама души. Но веднага щом полицията и спасителните екипи пристигнаха на мястото, имаше втори взрив, който причини големи поражения", заяви полицейски представител.

Пазарът се намира в близост до казарма, недалеч от американското консулство в Пешавар. Около мястото на експлозията са разположени офисите на няколко медии.

Силите за сигурност отбелязаха, че атентатът е добре организиран и по всяка вероятност е подготвян от талибаните. След първия взрив на мястото на трагедията пристигнали лекари, спасители и полицаи и тогава гръмнала втората бомба. Сред жертвите са и журналисти, които са пристигнали на мястото на трагедията, за да я отразяват.

Подобна тактика от няколко последователни бомби се използваше успешно от радикалните елементи в Ирак след падането на Саддам Хюсеин.

Атентатите в Пакистан зачестиха, след като при специална операция на САЩ в страната беше убит Осама бин Ладен. Припомняме, американски специални части убиха Бин Ладен на 2 май при атака срещу дома, в който той живееше в град Аботабад в северозападната част на Пакистан. Ислямисти обещаха да отмъстят за смъртта му.

В средата на май в Пешавар беше атакуван конвой от американски дипломати.

Над 4400 души са загинали в Пакистан от 2007 година насам при бомбени атентати, приписвани на талибаните или други ислямистки групировки, действащи в региона.