Повече от 1 милион души в Русия вече са ваксинирани срещу коронавируса с ваксината EpiVacCorona. До момента сред тях няма данни за сериозни странични ефекти. Това съобщи в петък Ринат Максютов, генерален директор на Държавния изследователски център по вирусология и биотехнологии "Вектор" на "Роспотребнадзор", цитиран от ТАСС.

"Като се има предвид, че ваксината е с 2 дози, повече от един милион души вече са ваксинирани. Ние потвърждаваме, че ваксината е абсолютно безопасна. Не наблюдаваме значителни странични ефекти", каза той в интервю за телевизионния канал Русия-1.

Максютов отбеляза, че "Роспотребнадзор" активно наблюдава ваксинирани медицински работници и лабораторен персонал, които са в пряк контакт с вируса. "Всички ваксинирани са защитени", подчерта той.

Руската ваксина EpiVacCorona трябва да осигурява едногодишен имунитет

Руската ваксина EpiVacCorona трябва да осигурява едногодишен имунитет

Документи за ваксината вече са предоставени на СЗО

Максютов подчерта, че съставът на съставът на продукта е такъв, че не може да има никакъв ефект върху човешката ДНК по време на ваксинацията.

Припомняме, че това е поредна руска ваксина срещу коронавирус след "Спутник V" и "Спутник лайт". През януари стана ясно, че кандидат-ваксината срещу COVID-19, известна като EpiVacCorona, втората регистрирана в Русия, е "100% ефективна" в ранните етапи на проучванията. 

В края на юни, руският президент Владимир Путин обяви, че е получил руската COVID-19 ваксина "Спутник V" по-рано тази година, след като преди това отказа да разкрие с коя ваксина е бил имунизиран. Кремъл заяви тази седмица, че Русия няма да постигне целта си да ваксинира 60% от руснаците до есента, тъй като имунизацията върви много бавно.

Властите се оплакаха от бавния темп на ваксинацията, като започнаха да се опитват да принуждават хората да се имунизарат.

Припомняме, че броят починалите от новия коронавирус (COVID-19) се е увеличил през изминалото денонощие в Русия с 679 души срещу 672 починали вчера, което е рекорд от началото на епидемията в страната. Броят на официално регистрираните заразени с коронавируса в Русия през последното денонощие е 23 218 души, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната вече е 5 561 360 души. В относително изражение увеличението на новозаразените е 0,42%.

Властите обвиниха варианта "Делта" за скока на заразените.

Русия се нарежда на шесто място в света по брой починали и на пето по брой заразени.