От 2014 г. насам САЩ са отпуснали повече от 2 милиарда долара на Украйна като помощ за сигурност. Това следва от изявление след телефонни разговори между министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и украинския му колега Андрей Таран, публикувано в "Туитър" акаунта на Остин.

"От 2014 г. Съединените щати са отделили повече от 2 милиарда долара на Украйна в помощ за сигурността, включително наскоро обявен пакет от 125 милиона долара", се казва в изявлението.

Пентагонът дава на Украйна 125 милиона долара военна помощ

Пентагонът дава на Украйна 125 милиона долара военна помощ

За да може Украйна да се защити по-ефективно срещу руската агресия

Подчертава се, че този пакет включва отбранителни оръжия и други средства, които засилват леталния ефект, както и увеличаване на системата за командване, контрол и наблюдение на ситуацията.

САЩ изразиха намерението си да продължат да изграждат потенциала на украинските сили "за по-ефективна защита срещу руската агресия".

По-рано Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че американското военно ведомство е предоставило на страната гаранции за подкрепа в случай на конфликт с Русия.

САЩ обещаха голяма икономическа и военна помощ за Украйна

САЩ обещаха голяма икономическа и военна помощ за Украйна

САЩ се ангажират да поддържат нейния суверенитет и териториална цялост

Такива гаранции бяха дадени по време на разговор между министрите на отбраната на Украйна и САЩ Андрей Таран и Лойд Остин. Това са вторите министерски преговори през последните месец и половина. Те се проведоха по инициатива на американската страна.