Руските националисти все по-често критикуват неуспехите на руската "специална военна операция" в Украйна и призовават за по-нататъшна мобилизация, която Кремъл вероятно не желае и не може да осъществи в краткосрочен план.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната.

Общоруската офицерска асамблея - независима проруска асоциация на ветераните, която се стреми да реформира руската военна стратегия, призова руският президент Владимир Путин и Кремъл да обявят война на Украйна и да въведат частична мобилизация в Русия. Асамблеята заяви, че "специалната военна операция" на Русия не е успяла да постигне целите си за три месеца, особено след неуспешното преминаване на река Сиверски Донец.

Зеленски: Русия води тотална война срещу Украйна

Зеленски: Русия води тотална война срещу Украйна

Киев се нуждаел от оръжие и муниции

Унищожаването на почти цяла руска батальонна тактическа група по време на неуспешното пресичане на реката на 11 май е шокирало руските военни наблюдатели и ги е накарало да поставят под съмнение руската компетентност.

В призива на Асамблеята се призовава Путин да признае, че руските сили вече не само "денацифицират" Украйна, но и водят война за историческите територии и съществуването на Русия в световния ред. Офицерите поискаха от Кремъл да мобилизира всички региони, граничещи със страните от НАТО (включително Украйна), да формира отряди за териториална отбрана, да удължи стандартния срок на военната служба от една на две години и да формира нови висши военновременни администрации над Русия, Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР) и новоокупираните украински селища.

Офицерите също така поискаха смъртно наказание за дезертьорите.

Дания е дала на Украйна противокорабни ракети "Харпун"

Дания е дала на Украйна противокорабни ракети "Харпун"

Новината потвърди Лойд Остин

Възможно е руските сили да възнамеряват да комплектуват тези части с новомобилизиран персонал, тъй като не е ясно как иначе Кремъл би могъл да осигури човешки ресурси за новите части.

Украинският генерален щаб също така съобщи, че руските сили изтеглят от складовете си стари танкове Т-62, за да формират нови бойни части. Вероятно Русия продължава да изчерпва останалите си боеспособни резерви, за да поддържа темпото в битката при Северодонецк, вместо да дава приоритет на подготовката за нови подкрепления.

Институтът за изследване на войната по-рано оцени, че е малко вероятно руската мобилизация да генерира боеспособни сили поради прибързаната подготовка.

В руската социална мрежа "Телеграм" се появиха съобщения за две нападения с коктейли "Молотов" срещу военни центрове в Сибир за набиране на доброволци за Украйна.

Украйна призна за 87 загинали при руски удар върху казарма

Украйна призна за 87 загинали при руски удар върху казарма

Това най-големият единичен удар срещу украинските военни

Губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов публично заяви, че войната в Украйна е нарушила транспортните маршрути и графиците за строителство в региона, което е рядко срещано признание за икономическата цена на войната от страна на руски държавен служител.

Британски военни данни сочат, че за трите месеца от началото на военната агресия срещу Киев руските загуби се равняват на тези на СССР по време на девет годишната му агресия в Афганистан през 80-те години на миналия ХХ век.

Това не пречи на руските сили да продължават със своите опити за настъпление в Източна Украйна.