Висши изборни служители от два американски щата предупредиха панел на Конгреса в сряда, че доверието в изборите е подкопано от идеологическите усилия за дискредитиране на системата, които породиха безмилостни заплахи срещу избирателните работници, предава "Ройтерс".

"Това е порочен кръг, който трябва да бъде смекчен за доброто на нашата страна", каза държавният секретар демократ на Ню Мексико Маги Тулуза Оливър, в писмени показания пред Административния комитет на Камарата на представителите, който наблюдава федералните избори.

Тулуза Оливър е един от шестимата държавни изборни служители, които трябва да се явят на изслушване в сряда за общественото доверие в изборите на 5 ноември пред комисията.

Тя предупреди, че изборите в САЩ са оцветени в общественото съзнание от "конспирации, дезинформация и откровени лъжи", които доведоха до заплахи, насилие и несериозни искания за обществена информация.

Щатският секретар на Мичиган от Демократическата партия Джоселин Бенсън каза пред законодателите в писмено изявление, че разпространението на невярна информация води до заплахи, които са отприщили "всеприсъщо чувство на безпокойство" сред избирателните администратори.

"Хора идваха в дома ми или заплашваха мен, персонала ми и много от стотиците чиновници и служители на местните избори в нашия щат", каза Бенсън. "Не можем да имаме сигурна демокрация, ако не защитим сигурността на хората, които управляват нашите избори.

Нито Тулуз Оливър, нито Бенсън идентифицираха онези, които според тях се стремят да дискредитират изборите в САЩ.

През последните седмици републиканецът Доналд Тръмп засили фалшивите си твърдения, че изборите през 2020 г. са били откраднати от него и твърди без доказателства, че тазгодишното състезание може да бъде повлияно от гласове на хора, които са пресекли незаконно границата между САЩ и Мексико.

Републиканците в Конгреса тази седмица се опитват да принудят демократите да приемат исканото от Тръмп законодателство, което ще изисква доказателство за гражданство от тези, които се регистрират да гласуват на федерални избори.

Тулуза Оливър цитира твърдения за гласуване на неграждани като пример за дезинформация, която намалява доверието на избирателите.

"Гласуването на неграждани просто не се случва по някакъв систематичен начин в Ню Мексико или в нацията по-широко", каза тя.

Гласуването на лица, които не са граждани, е углавно престъпление и според независими проучвания се случва рядко.

Щатският секретар на Охайо Франк Лароуз, републиканец, каза на групата, че избирателите в неговия щат са загрижени за гласуването на неграждани в резултат на рекордните потоци от мигранти в страната при президента Джо Байдън.

"Някои неграждани наистина са регистрирани да гласуват в тази страна", каза Лароуз, чиято служба миналия месец заяви, че е идентифицирала близо 600 неграждани, които са били регистрирани да гласуват.

Охайо има общо около 8 милиона регистрирани гласоподаватели, според държавните регистри.

Щатският секретар на Западна Вирджиния Мак Уорнър, републиканец, разкритикува Байдън за използването на изпълнителна заповед от 2023 г., за да нареди на федералните агенции да помагат на хората да се регистрират за гласуване. Действието наскоро стана мишена на републиканските съдебни дела, които твърдят, че това може да отвори вратата за гласуване на неграждани.

Уорнър твърди, че изпълнителната заповед ще "ще доведе до гласуване извън закона".

Ако кучетата и котките в Охайо можеха да гласуват

Ако кучетата и котките в Охайо можеха да гласуват

След провелия се дебат между Харис и Тръмп спокойно може да кажем, че демократът успя да изпълни и двете си задачи