Русия и останалите членове на блока БРИКС изразиха загриженост относно процедурата за назначаване на нов шеф на Международния валутен фонд.

Бразилия, Русия, Китай, Индия и Южна Африка публикуваха съвместно изявление, в което се отбелязва, че изборът на лидер на МВФ, основаван единствено на гражданството, подкопава легитимността на фонда.

Европейски представители смятат, че мястото на Доминик Строс-Кан трябва да бъде заето отново от представител на Европа, съобщава БиБиСи.

Загрижени сме от последните публични изявления на някои европейски високопоставени лица за това, че позицията на изпълнителен директор трябва да се заема от европеец, се казва в изявление БРИКС. Според блока сегашната финансова криза в развиващите се страни подчертава необходимостта от спешна реформа на международните финансови институции, така че да се отразява нарастващата роля на развиващите се страни в световната икономика.

Според източници, ако членовете на съюза се договорят за подкрепата на един-единствен кандидат за ръководител на МВФ, за 24-имата членове на съвета на директорите на фонда ще бъде много трудно по време на избора на нов управител.

Развиващите се страни в продължение на много години се опитват да постигнат по-голямо влияние в МВФ. Въпреки това, редица европейски политици изразиха подкрепата си за френския финансов министър Кристин Лагард.

Според Интерфакс, Русия, заедно с други страни от Общността на независимите държави, реши да подкрепи кандидатурата на шефа на Националната банка на Казахстан Григори Марченко. Въпреки това, руският съветник на президента Дмитрий Медведев Аркадий Дворкович заяви, че Москва може да се „договори" обща позиция с други страни от БРИКС.

Припомняме, финансистът беше задържан на 14 май в Ню Йорк, след като камериерка от хотел Sofitel подаде жалба срещу него за изнасилване.

Само ден след задържането на банкера, изплува още една предполагаема негова жертва. Френската писателка и журналистка Тристан Банон го обвини, че е направил опит да я изнасили през 2002 година. По думите й сексуалното посегателство станало, когато тя се срещнала със Строс-Кан за интервю във връзка с книгата, която пишела. През 2007 г. тя разказва за случая в телевизионно интервю, но тогава името му е прикрито със звуков сигнал.

Изборът на заместник на френския финансист трябва да стане до края на месец юни.