Нарастващото напрежение между големите световни сили е най-големият глобален риск и затруднява мобилизирането на колективни действия за справяне с климатичните промени. Това се предупреждава в доклад, изготвен за Световния икономически форум в швейцарския град Давос, съобщава в. "Гардиън".

Годишният доклад за глобалните рискове на Световния икономически форум е установил, че изминалата година на екстремни метеорологични събития е довела до това, че екологичните проблеми са оглавили списъка с тревогите в проучване сред около 1000 експерти и политици.

Щетите от бедствията в резултат на климатичните промени са за над $100 млрд. през 2018 г.

Щетите от бедствията в резултат на климатичните промени са за над $100 млрд. през 2018 г.

Тази година е на път да се превърне в четвъртата най-гореща в историята

Но след като американският президент Доналд Тръмп обяви през миналата година протекционистки мерки, насочени към Китай и Европейския съюз, в доклада се казва, че международното сътрудничество, необходимо за ограничаване на глобалното затопляне, се разпада.

"Глобалните рискове се засилват, но колективната воля за справяне с тях изглежда липсва. Вместо това разделенията се засилват", се изтъква в доклада, като се отбелязва, че девет от десетима анкетирани са заявили, че очакват отношенията между водещите сили да се влошат през 2019 година.

"Прехождането на света в нова фаза на силно държавно-центрирана политика, отбелязано в миналогодишния доклад за глобалните рискове, продължи през 2018 г.", се посочва още в доклада.

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

А това ще бъде катастрофално за живота на планетата

Световната икономика се забави през втората половина на 2018 г., а в доклада се изтъква, че икономическата активност през тази година ще бъде въпрепятствана от нарастващите геоикономически напрежения, като 88% от анкетираните очакват по-нататъшна ерозия на многостранните търговски правила и споразумения.

Бьорг Бренде, който е председател на Световния икономически форум, отбелязва: "След като глобалната търговия и икономоческия растеж са в риск през 2019 г., има по-належаща нужда от всякога да се поднови архитектурата на международното сътрудничество."

"Ние просто нямаме барут, за да се справим с това забавяне, до което сегашната динамика може да ни доведе. Това, от което се нуждаем сега, са координирани, съгласувани действия за устойчив растеж и за справяне със сериозните заплахи, пред които е изправен нашият свят днес", допълва Бренде.

Свръхуловът и климатичните промени заплашват запасите от риба на Земята

Свръхуловът и климатичните промени заплашват запасите от риба на Земята

Вадим повече риба от океаните, отколкото те могат да осигурят

Рисковете за околната среда продължават да доминират доклада за рисковете, въпреки че са налице също така дългосрочни тревоги относно опасностите, породени от пробиви в киберсигурността през следващите години.

В доклада се разглеждат пет екологични риска: загуба на биологично разнообразие, екстремни метеорологични явления, провал в смекчаването и адаптирането към климатичните промени, причинени от човека бедствия и природни бедствия. Смята се, че всичките пет са в категорията с висока степен на въздействие и висока вероятност.

Думите и действията на Тръмп бламират борбата на света с климатичните промени

Думите и действията на Тръмп бламират борбата на света с климатичните промени

Дава много лош пример на света