Броят на загиналите при сблъсъците между суданската армия (SAF) и военизирани формирования се е увеличил до 97, а други 1000 са ранени, според лекарската асоциация на страната, цитирана от Анадолската агенция.

Болница в столицата Хартум беше щурмувана, но засега няма съобщения за жертви, каза още Централният комитет на суданските лекари.

Ситуацията в болниците в страната се влошава поради прекъсване на електрозахранването и недостиг на лекарства, персонал и линейки, докато боевете навлизат в третия си ден.

Сблъсъците се засилиха в понеделник сутринта във и около щаба на армията с въздушни удари и стрелба между двете страни.

Саудитска Арабия зове за мир в Судан

Саудитска Арабия зове за мир в Судан

Дипломатическа инициатива

Враждуващите страни твърдят, че контролират стратегически места в столицата Хартум и други щати.

Армията на Судан заяви, че е превзела военновъздушната база Мерови, както и щаба на паравоенните Силите за бързо реагиране (RSF) в Кордофан и други части в Хартум.

"Десетки войници на RSF се предадоха на различни места във и извън Хартум, без да се бият", се казва в изявление на армията.

RSF от своя страна заявиха, че са свалили три военни самолета, опитващи се да ги атакуват в понеделник сутринта и контролират напълно различни стратегически места.

"Ние контролирахме президентския дворец, щаба на сухопътните сили, Министерството на отбраната и други места, както и пленихме 200 танка и арестувахме десетки офицери от SAF и бивши сътрудници на режима", се казва отчасти в изявлението на RSF.

Продължават регионалните и международни посреднически усилия за осигуряване на прекратяване на огъня.

Четиричасово примирие, постигнато с посредничеството на ООН, позволи евакуацията на стотици цивилни, хванати в капан от конфликта.

Саудитска Арабия зове за мир в Судан

Саудитска Арабия зове за мир в Судан

Дипломатическа инициатива