Доверието в правителството на Швеция е спаднало рязко, след като няколко министри и държавни служители бяха хванати да пренебрегват собствените си COVID-19 препоръки. Това показва социологическо проучване.

В проучването, публикувано от вестник Aftonbladet, 42 процента от анкетираните заявяват, че имат "много малко" доверие на премиера Стефан Льовен, което през декември е било с 10 процентни пункта повече.

Само 31 процента имат или "много високо", или "доста високо" ниво на доверие, което е спад със седем процентни пункта.

Швеция препоръча да се носят маски

Швеция препоръча да се носят маски

243 починали - най-високата смъртност в страната от началото на пандемията

Стокхолм влезе в световните новини заради решението си да се бори с коронавируса с предимно непринудителни мерки, вместо да налага блокади, наблюдавани в цяла Европа.

Властите многократно призоваваха хората да "поемат отговорност", но след няколко информации за официални лица, които не спазваха собствените си съвети, част от обществото беше разярена.

По време на празниците Льовен беше заснет да посещава магазин за часовници в центъра на Стокхолм.

Министърът на правосъдието Морган Йохансон също беше забелязан да пазарува по време на разпродажбите между Коледа и Нова година, а финансовият министър Магдалена Андерсон беше снимана да взима ски под наем в шведски курорт точно преди Коледа.

COVID-19: Швеция с рекордни близо 10 000 случая за 24 часа

COVID-19: Швеция с рекордни близо 10 000 случая за 24 часа

Потвърдени са 9654 нови случая

Въпреки че не нарушават закона, те пренебрегнаха насоките на правителството си да се избягват тълпите и да не се пътува.

Ала случаят, който предизвика най-голям гняв в обществото, беше този с шефа на Агенцията за непредвидени обстоятелства Дан Елиасон, който пътува до Канарските острови, за да прекара Коледа с дъщеря си, която е жителка на островите, които се намират край Северна Африка.

Ежедневникът Expressen уточнява, че Елиасон е излетял малко повече от седмица, след като правителството е препоръчало на хората да не пътуват в чужбина, освен ако не е "необходимо".

Елиасон защити посещението, като коментира пред вестника: "Въздържах се от много пътувания по време на тази пандемия, но това смятах, че е необходимо."

Това не успя да потуши възмущението в социалните мрежи.

Кралят на Швеция: Стратегията ни срещу COVID-19 се провали

Кралят на Швеция: Стратегията ни срещу COVID-19 се провали

Мисля, че ние се провалихме. Имаме много хора, които умряха, и това е ужасно

"Смятам, че е невероятно провокиращо и показва липса на преценка" от Елиасон, каза Сюзън Роуз пред телевизионния оператор SVT.

Правителството казва, че не планира да го уволни, но министърът на вътрешните работи Микаел Дамберг е извикал директора на агенцията на среща тази седмица.

Проучването на Aftonbladet също е установило, че 62 процента от анкетираните имат "много малко" доверие в Елиасон. Само шест процента имат "много високо" или "доста високо" доверие в него.

Комисия в Швеция установи - страната остави възрастните хора да умрат от коронавирус

Комисия в Швеция установи - страната остави възрастните хора да умрат от коронавирус

Стратегията на Швеция е безразсъдна и жестока, но печели похвали като благоприятна за бизнеса